c S
Dnevne novosti

Parlament BiH nije podupro rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

08.04.2010 07:33 SARAJEVO, 7. travnja 2010.Hina Zastupnički dom parlamenta BiH je odbacio prijedlog rezolucije o osudi genocida nad srebreničkim Bošnjacima u srpnju 1995. jer su se prihvaćanju takva dokumenta usprotivili zastupnici iz Republike Srpske.
Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba ubile oko 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, još je prije predložio zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirević, no zastupnici iz srpskih stranaka u raspravi su iznijeli stajalište kako je ona neprihvatljiva jer, navodno, zanemaruje zločine počinjene nad Srbima.Bećirević je te optužbe odbacio, istaknuvši kako bi osuda genocida u Srebrenici istodobno bila i osuda svih drugih ratnih zločina.

Nakon glasovanja o rezoluciji na sjednici u srijedu u Sarajevu zastupnici SDP-a su u znak prosvjeda napustili skupštinsku dvoranu, a Bećirević je kazao kako je takav ishod uvrjeda za sve srpske, hrvatske i bošnjačke žrtve u prošlom ratu.U raspravi prije glasovanja zastupnik Drago Kalabić iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koju vodi premijer Republike Srpske Milorad Dodik, najavio je kako će uskoro predložiti da se parlament BiH očituje o prijedlogu rezolucija kojom bi se osudio genocid Turske nad Armencima i zabranilo ženama nošenje burke (vela).

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović na to je ironično "zamolio" Kalabića da te rezolucije predloži što prije jer je riječ o "najvažnijim pitanjima za BiH".