c S
Dnevne novosti

Vlada: rad obavještajnog podzemlja nećemo tolerirati

08.04.2010 07:34 ZAGREB, 7. travnja 2010.(Hina) Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, komentirajući  na traženje novinara objavu dijela podataka koji su bili temelj za izradu Registra hrvatskih branitelja, istaknula je da je to rezultat rada obavještajnog podzemlja i da Vlada to neće tolerirati.
Prva zadaća je utvrditi kako su neki podaci koji nisu Registar branitelja otišli iz sustava, istaknula je Kosor te dodala da su to "pokušaji podzemlja da destabilizira sustav što neće dozvoliti".Izrazila je zadovoljstvo što stajalište o tome dijeli s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem i najavila da će zajedno braniti pravnu državu. Od sinoć nadležna ministarstva o tom slučaju provode istragu uključila su se i druga tijela, podnesene su kaznene prijave Državnom odvjetništvu očekuje se i njegova brza reakcija, kazala je.

Očekujemo i svojevrsne istrage unutar ministarstava, hrvatskih branitelja, obrane i unutarnjih poslova, rekla je Kosor novinarima nakon prijama za članove Povjerenstva za praćenje provedbe nacionalnog programa za Rome. Sigurna sam da ćemo brzo to Vlada, naravno traži i ja osobno - doći do imena onih koji su otuđili te neke podatke koji su bili temelj za izradu Registra branitelja. To je vlasništvo Republike Hrvatske i protuustavno i protuzakonito je objaviti bilo koji zaštićeni podatak. Očekujem brzu i učinkovitu istragu pronalaženje odgovornih osoba i naravno njihovo kažnjavanje, naglasila je Kosor. Potvrdila je novinarsku tvrdnju da su podaci procurili iz sustava rekavši da je to po svemu sudeći tako ali da je "priča puno ozbiljnija nego što se možda na prvi pogled čini i mi ćemo pokazati kako pravna država funkcionira".

Sigurno da nije slučajno da je pokušaj objave podataka iz Registra bio upravo jučer, rekla je Kosor dodavši da to treba staviti u kontekst i nekih današnjih događaja. Podzemlje radi, ali radi i pravna država koja će vrlo brzo pokazati što može pogotovo kad se apsolutno cijeli sustav ujedini oko nekog projekta. Upitana može li država kontrolirati štetu i objaviti Registar budući su neki podaci već objavljeni, premijerka Kosor je kategorički odbacila takvu mogućnost ponovivši da je objava Registra protuzakonita i protuustavna. Na upit postoji li mogućnost da se Registar ipak objavi Kosor je odgovorila - zasad ne nikakve inicijative o tome ne postoje. 

Ustav i zakon su o tome jasni, Agencija za zaštitu osobnih podataka je vrlo jasno u nekoliko navrata rekla što misli o objavi Registra. Isto tako i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga jer je Registar dijelom rađen i zbog toga da bi branitelji mogli dobiti udjele u Fondu hrvatskih branitelja. Ako želimo biti pravna država moramo poštivati ustave i zakone to je obveza sviju nas u politici ali i svih onih koji misle da imaju što reći o Registru, naglasila je Kosor.