c S
Dnevne novosti

Zagreb: predloženici za rektora predstavit će programe rada

09.04.2010 07:36 ZAGREB, 7. travnja 2010.(Hina) Trojica predloženika za izbor rektora Sveučilišta u Zagrebu predstavit će na izvanrednoj sjednici Senata toga sveučilišta svoje programe rada, a 70 članova senata birat će novoga rektora na izvanrednoj sjednici 15. travnja koji će trebati dobiti natpolovičnu većinu članova senata, odnosno potporu njih 36.
Predloženici za novoga rektora, koji će postati 82. rektor u dugoj povijesti toga sveučilišta koje je najveće i u kontinuitetu nastave najstarije hrvatsko sveučilište, su sadašnji rektor prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, predloženik dvaju vijeća - biomedicinskog te prirodoslovnog područja, prof. dr. sc. Tihomir Hunjak, predloženik Vijeća društveno-humanističkoga područja i dekan Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, te prof. dr. sc. Vedran Mornar, predloženik Vijeća tehničkoga područja i dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Budući da su sjednice senata zatvorene za javnost takva će praksa biti i na sjednicama na kojima će se predstaviti predloženici za rektora te birati novi rektor. Postupak izbora rektora provest će se u skladu s izmjenama i dopunama Statuta Sveučilišta u Zagrebu koje je senat donio na svojoj prvoj sjednici u 341. akademskoj 2009./2010. godini, održanoj 20. listopada 2009. Tako će rektora birati članovi senata tajnim glasovanjem, a svaki član toga biračkog tijela ima jedan glas. Za izbor je potrebna natpolovična većina ukupnoga broja glasova biračkoga tijela.

Ako nijedan od predloženika u prvome krugu ne dobije natpolovičnu većinu glasova ukupnoga broja glasova biračkog tijela, u drugome se krugu bira između dva predloženika koji su u prvome krugu dobili najveći broj glasova. Ako pak nakon prvoga kruga zbog jednakoga broja glasova ostane više od dva predloženika koji bi ušli u drugi krug, provodi se međuglasovanje među onim predloženicima koji imaju jednak broj glasova. U drugome krugu glasovanja predloženik za rektora treba dobiti većinu ukupnoga broja glasova biračkoga tijela, a ako potrebnu većinu ne dobije niti jedan predloženik u treći krug glasovanja ulazi onaj predloženik koji je u drugome krugu dobio veći broj glasova. U slučaju da predloženici u drugome krugu glasovanja dobiju jednaki broj glasova, oba predloženika ulaze u treći krug gdje je pak ponovno potrebno da novi rektor dobije natpolovičnu većinu ukupnog broja glasova biračkoga tijela. Ako nitko od predloženika ni tada ne dobije natpolovičnu većinu rektor nije izabran i izborni postupak se ponavlja, a u takvom slučaju senat će odrediti primjerene rokove izbornoga postupka.

Sadašnjega rektora Aleksu Bjeliša izabralo je 2006. u skladu s tada važećim statutom, biračko tijelo od ukupno 229 članova koje su činili članovi Senata i predstavnici vijeća šest područja.