c S
Dnevne novosti

Slovenija: Svečano obilježavanje 20. obljetnice prvih demokratskih izbora

09.04.2010 07:37 LJUBLJANA, 8. travnja 2010.(Hina) U Sloveniji se nizom manifestacija obilježava 20. obljetnica održavanja prvih demokratskih višestranačkih izbora koji su označili uvod u političke promjene i osamostaljivanje države.
Na izborima za tadašnju republičku skupštinu Slovenije 8. travnja 1990. pobijedila je nekomunistička stranačka koalicija DEMOS, a za predsjednika prve vlade, odnosno tadašnjeg republičkog izvršnog vijeća postavljen je Alojz Peterle, predsjednik tadašnje Kršćansko-demokratske stranke koja je osvojila relativno najveći broj glasova na izborima.

Dva tjedna kasnije održani su i izbori za predsjednika tadašnjeg republičkog predsjedništva. Na njima je pobijedio Milan Kučan, raniji predsjednik slovenskog Saveza komunista, a ne kandidat DEMOS-a Jože Pučnik, što je dovelo do svojevrsne kohabitacije ljevice i desnice u pripremama pred osamostaljenje. Slovenski parlament će održati svečanu sjednicu u spomen na prve višestranačke izbore na kojoj će sudjelovati sadašnji državni vrh, te akteri političkih događaja od prije dvadeset godina.