c S
Dnevne novosti

Steinberg u Beogradu pozdravio deklaraciju o Srebrenici

10.04.2010 07:04 BEOGRAD, 8. travnja 2010.(Hina) Zamjenik američke držvne tajnice James Steinberg je u Beogradu pohvalio ulogu Srbije u odnosu prema okolnim zemljama i pozdravio nedavno donošenje deklaracije o Srebrenici u srbijanskom parlamentu.
Steinberg, koji je u okviru turneje po jugoistočnoj Europi u četvrtak posjetio Beograd gdje se susreo s najvišim srbijanskim dužnosnicima, izrazio je američku potporu čelnicima tih država u naporuma da izgrade zajedničku europsku budućnost.Srbija je ključan partner SAD-a u toj regiji, rekao je Steinberg i pohvalio nastojanja Srbije da se riješe pitanja u njezinu susjedstvu, prenijeli su beogradski mediji.

Američki je dužnosnik posebice pozdravio donošenje deklaracije o zločinima u Srebrenici u srbijanskom parlamentu.Unatoč razlikama između Washingtona i Beograda glede Kosova SAD se zauzima za pronalaženje rješenja praktičnih pitanja građana, naglasio je Steinberg."Za budućnost regije i svih zemalja u njoj važno je poštivati prava i većine i manjina te graditi njihovu budućnost u Europskoj uniji, koja će im omogućiti da iskažu svoje interese. To je vizija Balkana za 21. stoljeće i način da se prevlada prošlost", rekao je Steinberg u interviewu za B92.

Tijekom sastanka sa srbijanskim ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem istaknuo je kako je zadovoljan suradnjom toga srbijanskog ministarstva s američkim sigurnosnim službama u borbi protiv organiziranog zločina i terorizma.Dačić je kazao da njegovo ministarstvo želi dobru suradnju s predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu, KFOR-om, UNMIK-om i EULEX-om, kako bi se održao mir i sigurnost svih građana te da će dati pun doprinos ostvarenju tog cilja, stoji u priopćenju srbijanskog MUP-a.

Američki dužnosnik se u srijedu navečer, nakon dolaska iz Sarajeva, susreo sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, a nakon boravka u Srbiji posjetit će Kosovo.