c S
Dnevne novosti

IAEA: novi START korak bliže prema svijetu bez atomskog oružja

10.04.2010 07:07 ZAGREB, 8. travnja 2010.(Hina) Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano je izjavio da potpisivanje novog sporazuma o nuklearnom razoružanju između Rusije i SAD-a predstavlja "korak prema svijetu bez nuklearnog naoružanja koji može imati pozitivan učinak na borbu protiv širenja atomskog oružja", prenose agencije.
Amano je također pozdravio činjenicu da nova američka nuklearna strategija priznaje da je nužno ojačati zaštitne mjere IAEA-e "za sprečavanje širenja nuklearnog oružja", piše AFP i podsjeća da će glavni direktor IAEA 12. i 13. travnja sudjelovati na samitu u Washingtonu o nuklearnoj sigurnosti i borbi protiv nuklearnog terorizma. S novim sporazumom START, koji su u Pragu potpisali američki i ruski predsjednik Barack Obama i Dimitrij Medvedev, Washington i Moskva će smanjiti svoje arsenale bojnih glava na 1550.

Iz Pariza se u povodu potpisivanja novog START-a oglasio francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner i izrazio "punu potporu SAD-u i Rusiji" na tom koraku. Izrazio je "radost da su i ostale nuklearne sile krenule putem koji je Francuska, kao i velika Britanija, zacrtala prije više od deset godina, a temelji se na strogoj ograničenosti nuklearnog arsenala". Ocijenio je, kako ističe AFP, da je ograničavanje američkog i ruskog nuklearnog oružja prioritet na području razoružanja jer te dvije zemlje raspolažu sa skoro 95 posto svjetskog atomskog oružja.

Potpisivanje sporazuma u Pragu između Obame i Medvedeva pozdravila je i Kina koja je, dva dana nakon objave nove američke nuklearne doktrine, podsjetila da nikad neće započeti nuklearni sukob. Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski je čestitao Moskvi i Washingtonu na novom sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja i poželio da potpisnici poduzmu naredni korak. "Nadamo se da će sljedeći korak biti smanjenje nuklearnog taktičkog oružja, posebice onog razmještenog u blizini naših granica", kazao je Sikorski.

Berlin je ocijenio da novi START predstavlja "prekretnicu u borbi za razoružanje na globalnoj razini". "Sporazum pokazuje volju dviju najvećih nuklearnih sila da preuzmu odgovornost po pitanju nuklearnog oružja i kontrole naoružanja", izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle čije riječi prenosi dpa. Prema njegovim riječima, "nuklearno razoružanje i sprečavanje nekontroliranog širenja nuklearnog oružja su dvije strane medalje".