c S
Dnevne novosti

Srbija: Aktivisti ponovo traže od Tadića potporu za proglašenje Dana sjećanja na Srebrenicu

12.04.2010 07:15 BEOGRAD, 11. travnja 2010.(Hina), Aktivisti nekoliko nevladinih udruga posvećenih zaštiti ljudskih prava, njih oko dvadesetak, u nedjelju su, okupljeni pred sjedištem srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, od njega ponovno zatražili potporu za inicijativu da se 11. srpnja u Srbiji obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.
Aktivisti nevladinih udruga, koji se od veljače 2009. dana istim povodom okupljaju svakog 11. u mjesecu, poslali su već prije otvoreno pismo u kojemu od srbijanskog predsjednika traže da podupre tu inicijativu. Na isti način nevladine organizacije obraćaju se srbijanskom predsjedniku od veljače 2009., podsjećajući da je Europski parlament prihvatio Rezoluciju o proglašenju 11. srpnja Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Europski parlament je 15. siječnja 2009. proglasio 11. srpnja Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba 1995. ubile oko 8000 muslimanskih civila. Tu inicijativu poduprla je i Europska komisija.

Bivši vojni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić, kojega je Haaški sud optužio i za genocid u Srebrenici, još je u bijegu, a bivši politički čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić uhićen je u srpnju 2008. i nalazi se u pritvoru u Den Haagu. Zastupnici u Skupštini Srbije krajem ožujka prihvatili su, nakon trinaestosatne oštre rasprave, deklaraciju o osudi zločina počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. i njome izrazili sućut i ispriku obiteljima žrtava.