c S
Dnevne novosti

Varšava: Predsjednik parlamenta automatizmom preuzima dužnost predsjednika države

12.04.2010 07:14 VARŠAVA , 10. travnja 2010.(Hina/AFP), Predsjednik donjeg doma poljskog parlamenta Bronislaw Komorowski će, u skladu s poljskim ustavom, preuzeti dužnost predsjednika države, nakon  pogibije predsjednika Lecha Kaczynskog u zrakoplovnoj nesreći koja se dogodila u Rusiji.
"Predsjednik donjeg doma parlamenta Komorowski u subotu je na putu iz Gdanjska prema Varšavi", izvijestili su vladini izvori. Glasnogovornik vlade Pawel Gras kazao je novinarima kako će se u Varšavi održati hitan sastanak vlade te da su premijer Donald Tusk i ministri upravo na putu prema glavnome poljskom gradu.

Gras je također izvijestio kako će se u Poljskoj, nakon pogibije predsjednika Kaczynskog održati prijevremeni predsjednički izbori. "U skladu s poljskim ustavom, morat ćemo održati prijevremene predsjedničke izbore u zemlji. Za sada će, automatizmom, dužnost predsjednika države obavljati predsjednik donjeg doma parlamenta Bronislaw Komorowski." Datum održavanja izbora mora se najaviti u roku od dva tjedna, a izbori se moraju održati u roku od dva mjeseca od objave datuma.