c S
Dnevne novosti

Josipović u BiH nosi poruku potpore i prijateljstva

13.04.2010 07:35 ZAGREB, 12. travnja 2010.(Hina) Cilj posjeta hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića BiH je prenošenje poruke suradnje, prijateljstva, poštivanja teritorijalne cjelovitosti i potpore euroatlantskoj budućnosti te zemlje, ali i poruka ohrabrenja, potpore i skrbi za Hrvate u BiH, doznaje se iz ureda predsjednika Republike.
Predsjednik Josipović prvi će se dan službenog posjeta susjednoj državi sastati s članovima predsjedništva BiH, nakon kojeg će dati prve izjave za novinare. Potom će se kao prvi hrvatski predsjednik govorom obratiti i zastupnicima bosanskohercegovačkog parlamenta, a tijekom dana trebao bi se sastati i s crkvenim dostojanstvenicima.

U četvrtak je predviđen posjet Vitezu i susreti s tamošnjim lokalnim političkim dužnosnicima i gospodarstvenicima te s hrvatskim dužnosnicima u vlastima bosansko-srpskog entiteta.Potom će izaslanstvo s predsjednikom Josipovićem na čelu posjetiti Ahmiće i na poprištu velikog zločina nad Bošnjacima iz 1993. odati počast, a iz Ahmića će se uputiti u 20-ak kilometara udaljeno Križančevo Selo i odati počast hrvatskim civilima koje su u rujnu 1993. ubili pripadnici bošnjačkih snaga.

Predsjednik Josipović u Križančevu će Selu potom dati izjavu za novinare, s osvrtom na vlastite dojmove o oba mjesta na kojima su počinjeni zločini tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba.Hrvatski predsjednik zatim će u Mostaru posjetiti tvornicu aluminija i sastati se s čelnicima političkih stranaka u hrvatskom konzulatu. Također će posjetiti mostarsko sveučilište i porazgovarati s tamošnjim studentima, a navečer će otvoriti manifestaciju Mostarsko proljeće. Prvi posjet novoga hrvatskog predsjednika Bosni i Hercegovini važan je upravo zbog poruka o prijateljstvu i potpori koju toj zemlji šalje Hrvatska kao država na pragu ulaska u EU i članica NATO-a, rekao je izvor iz predsjednikova ureda. Te će se poruke najbolje moći iščitati iz govora koji će Josipović u srijedu održati pred zastupnicima u parlamentu u Sarajevu.

Po raspoloživim informacijama, kako se doznaje iz predsjednikova ureda, sve stranke iz BiH pozitivno su se izrazile o odlasku Josipovića u Ahmiće i Križančevo Selo na odavanje počasti nevinim žrtvama rata te zasad nema naznaka da bi itko imao primjedbe na taj dio posjeta.Na činjenicu da su u Vitez na susret s predsjednikom pozvani predstavnici Hrvata iz političkog vodstva Republike Srpske, a da hrvatski predsjednik neće posjetiti bosansko-srpski entitet, iz predsjednikova ureda objasnili su fizičkom nemogućnošću da se stigne posjetiti bilo Banja Luka, bilo neki drugi dio RS-a i istodobnom željom da se Hrvatima u tom entitetu pošalje poruka ohrabrenja i skrbi Hrvatske za njih.

Posjet Banjoj Luci u ovom trenutku, po istom izvoru, uopće nije bio planiran, ali to ne znači da se neće ostvariti u nekom drugom trenutku.Predsjednik će iz Mostara otputovati u Mađarsku i u petak u Pečuhu sudjelovati na trostranu sastanku s mađarskim i srbijanskim predsjednicima Laszlom Solyomom i Borisom Tadićem. Glavna tema sastanka, kako se doznaje iz predsjednikova ureda, bit će ekologija, odnosno suradnja triju država u zaštiti prirodnih resursa u dunavskom porječju.Predsjednici Josipović i Tadić iz Pečuha će se uputiti u malo vojvođansko mjesto Bački Monoštor, gdje će se sastati s predstavnicima tamošnje hrvatske zajednice.