c S
Dnevne novosti

Završio projekt "Suvremeni pristupi stručnom usavršavanju"

14.04.2010 07:35 ZAGREB, 12. travnja 2010.(Hina) Na završnoj konferenciji projekta "Suvremeni pristupi stručnom usavršavanju (2009. - 2010.)" je u Zagrebu istaknuto da učinkovito stručno usavršavanje nastavnika pridonosi i boljem izvođenju nastave i boljem obrazovanju učenika.
Projekt je provela Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) u suradnji s akademskim direktorom engleskog Instituta za jezično obrazovanje u Norwichu Rodom Bolithom, a u projektu je sudjelovalo 20 viših savjetnika AZOO-a. Voditeljica projekta Sanja Milović rekla je kako je cilj projekta potaknuti više savjetnike da se stručno usavršavaju u skladu sa suvremenim europskim i svjetskim znanstvenim i stručnim spoznajama i razvojem.

Profesionalni razvoj nastavnika stalan je proces, zapravo je to cjeloživotno učenje te postaje sve važnijom zadaćom i u europskim odgojno-obrazovnim ustanovama, ustvrdila je, dodavši kako nije moguće da loš nastavnik ima dobre učenike i dobre rezultate, već obratno. Ravnatelj AZOO-a Vinko Filipović rekao je da je u 2009. održano oko 950 stručnih skupova na kojima je sudjelovalo više od 56.000 sudionika. Dodao je kako je, na razini voditelja županijskih stručnih vijeća, održano gotovo četiri tisuće stručnih skupova.

Na završnoj konferenciji predstavljen je zbornik radova savjetnika AZOO-a "Stručno usavršavanje i profesionalni razvoj" te je održan okrugli stol "Izazovi stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja nastavnika u kontekstu pristupanja EU".