c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor nastavlja 17. sjednicu

14.04.2010 07:39 ZAGREB, 13. travnja 2010.Hina Nakon dvotjedne stanke zbog uskršnjih blagdana, Hrvatski sabor će 17. sjednicu nastaviti raspravom o Izvješću o provedbi Plana humanitarnog razminiravanja i utrošenim financijskim sredstvima za prošlu godinu.
U izvješću, među ostalim, stoji da je minski sumnjiva površina lani smanjena za 62,5 četvorna kilometra, a prednost u razminiranju imale su poljoprivredne površine. Od eksplozije mina stradalo je sedam osoba, od kojih četiri smrtno.

Potpredsjednica vlade Đurđa Adlešič nedavno je izjavila da će će Hrvatska biti zagađena minama još barem devet godina, te da će u ovoj godini prioritet u razminiranju imati Osječko-baranjska županija. Ustvrdila je tada i da će se novac za razminiranje najvećim dijelom osigurati iz državnog proračuna, a budući da su prihodi od donacija smanjeni zbog gospodarske recesije, dodatna sredstva nastojat će se osigurati kontaktima s institucijama EU i Svjetskom bankom.

Ukupno u Hrvatskoj treba razminirati 887 četvornih kilometara, a za ovu godinu, u kojoj se planira razminirati 67 četvornih kilometara, u razminiranje je planirano uložiti 267 milijuna kuna.