c S
Dnevne novosti

Ratifikacija arbitražnog sporazuma u srijedu pred slovenskim parlamentarnim odborom

14.04.2010 07:41 LJUBLJANA, 13. travnja 2010.(Hina) Slovenski parlament će na sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku raspravljati i glasovati o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom.
Očekuje se da će odbor dati pozitivno mišljenje o ratifikaciji sporazuma, kako bi mogao biti potvrđen na zasjedanju parlamenta koje počinje idući tjedan u ponedjeljak i završava u petak. Za ratifikaciju u parlamentu, po tumačenju slovenske vlade, dostatna je obična natpolovična većina glasova koju Pahorova koalicija ima.

Pošto je u ožujku slovenski ustavni sud nakon višemjesečne provjere utvrdio da je sporazum o arbitraži za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom u skladu s ustavom, premijer Borut Pahor i predsjednici parlamentarnih stranaka dogovorili su se da se nakon ratifikacije u parlamentu arbitražni sporazum stavi na referendum, kako bi se provjerilo podupiru li ga građani. Odluka na referendumu za vladu i parlament je obvezatna, a po već objavljenim ispitivanjima većina Slovenaca podupire arbitražni sporazum.

Takozvani naknadni zakonodavni referendum raspisat će parlament, a slovenski mediji navode da se može održati 6. lipnja, što je prvi mogući datum, ili 15. srpnja, kad parlament prestaje s radom zbog ljetnog odmora. Ljubljansko "Delo" u utorak je navelo da bi za vladu najpoželjniji datum bio 6. lipnja, ali da nije sigurno hoće li se referendum tada moći održati zbog mogućih prethodnih proceduralnih zapleta. Naime, kad parlament službeno raspiše referendum, do njegova održavanja ne smije proći manje od 30 i više od 45 dana.

Parlamentarni krugovi željeli bi izbjeći da se referendum održi 13. lipnja, jer taj dan slovenska nogometna reprezentacija igra u Južnoj Africi svoju prvu utakmicu na Svjetskom nogometnom prvenstvu s Alžirom, navodi vodeći slovenski list. Zaplet u vezi s održavanjem referenduma mogao bi se dogoditi ako Državno vijeće, svojevrstan "gornji dom" slovenskog parlamenta, odluči iskoristiti svoju mogućnost suspenzivnog veta na zakon o ratifikaciji, jer bi u tom slučaju zastupnici još jednom morali glasovati o ratifikaciji.