c S
Dnevne novosti

Udruga općina u RH: bez naglih ukidanja pojedinih općina

14.04.2010 07:42 ZAGREB, 13. travnja 2010.(Hina) Udruga općina u Republici Hrvatskoj kao legitimni predstavnik hrvatskih općina zalagat će se za osiguranje dovoljno dugog prijelaznog razdoblja za prilagodbu novoj teritorijalnoj reformi bez naglih ukidanja pojedinih općina, te uz odgovarajuće poticaje, zaključilo je danas 80 općinskih načelnika Panonske regije na sastanku u općini Jakšić.
Udruga općina u Republici Hrvatskoj zahtijeva osnivanje koordinacijskog tijela odgovornog za izradu plana teritorijalne reforme Hrvatske, a tražit će i nastavak dosadašnjeg procesa fiskalne i funkcionalne decentralizacije državne uprave. Također, traži službeno očitovanje Ministarstva uprave i Ministarstva financija o Zakonu o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi dostavljenom prije mjesec dana, jer su dodatna objašnjenja nužna za primjenu propisa u jedinicama lokalne samouprave.

To su zaključci koje je Udruga općina u Republici Hrvatskoj priopćila javnosti, a koje je donijelo 80 općinskih načelnika iz Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije na susretu u općini Jakšić održanom na temu "Teritorijalni preustroj Republike Hrvatske - uloga Udruge općina".

Predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić predstavio je dosadašnje aktivnosti Udruge općina u vezi s najavljenom reformom lokalne samouprave, a koordinator Udruge općina Mladen Ivanović predstavio je iskustva teritorijalnog preustroja u nekoliko europskih država. Nazočne su pozdravili župan Požeško-slavonske županije Marijan Aladrović i domaćin, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

Najavljeno je da će se sljedeći susret općinskih načelnika na temu teritorijalnog preustroja Republike Hrvatske održati u Jasenicama, 21. travnja. Udruga općina u Republici Hrvatskoj interesna je organizacija hrvatskih općina osnovana je 2002. godine i okuplja 251 od ukupno 429 općina Hrvatske.