c S
Dnevne novosti

Okrugli stol: nacrtom zakona vraća se koncept državne televizije

15.04.2010 07:35 ZAGREB, 13. travnja 2010.(Hina) Politika nema što raditi u javnom servisu, a ono što se predlaže u nacrtu prijedloga novog zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) jest ukidanje HRT-a kao javnog servisa i vraćanje na državnu televiziju, upozoreno je na okruglome stolu "Hrvatska ne smije ostati bez javnog medijskog servisa!" u Kući ljudskih prava u Zagrebu.
Okrugli stol organizirala je Grupa za slobodne i odgovorne medije SOM koju čine medijski djelatnici i stručnjaci. Ocjenjujući da je HRT trenutačno javni servis, predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Nenad Stazić spornim u novom prijedlogu zakona o HRT-u smatra način izbora novoga glavnog ravnatelja HRT-a, koji nema veze ni s jednim razlogom za izmjenu zakona.

"Vraćamo se na koncept onoga što je bilo prije, koncept državne televizije ili televizije kao izbornoga plijena", kazao je. Smatra da će novi glavni ravnatelj HRT-a, koji bude imao odlučujuću ulogu na izbor programskih ljudi, biti po volji vlade, što je ukinuće javne televizije. Ocijenio je da je taj prijedlog u javnost pušten kao 'probni balon' kako bi se vidjelo kako će javnost reagirati na "besramni pokušaj uništavanja javnoga medijskog servisa". S tim u vezi, važnom je ocijenio ulogu civilnog društva, javnosti i novinara HRT-a.

Govoreći o slovenskim iskustvima, Sandra Bašić-Hrvatin s koparskoga Fakulteta za humanističke studije smatra da civilno društvo, kada je javni servis na udaru, treba pokrenuti neke akcije jer javni servis ondje gdje je 'pao' više nikad nije 'stao na noge'. Upozorila je kako civilno društvo i u SAD-u, gdje se ruši medijski sustav, traži javni servis kao u Europi. Napomenula je kako se s tim u vezi ne treba skrivati iza europskih zakona jer je to odgovornost nacionalnih država.

Novinarka i članica Programskoga vijeća HRT-a Sanja Modrić smatra da je to vijeće "leno politike" te da je njegov sastav uvjetovan političkim voljama. Mora se postaviti sustav po kojem će javni servis biti zaštićen od političkih utjecaja, istaknula je, dodajući da u Programskom vijeću sada ima članova koji su "direktno navezani na diktat telefonom". Zauzela se za to da se članovi Programskog vijeća biraju izravno, bez 'filtra' saborskih zastupnika. Saborski zastupnik SDP-a Stazić opovrgnuo je da je oporba utjecala na članove Programskoga vijeća HRT-a.