c S
Dnevne novosti

Vlada: 20 pripadnika OSRH više u Afganistanu

16.04.2010 07:15 ZAGREB, 15. travnja 2010.(Hina), Vlada je uputila Hrvatskom saboru prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF) kojim se predlaže povećanje trenutne odobrene veličine mogućnosti sudjelovanja naših pripadnika Oružanih snaga u mirovnoj operaciji ISAF i to kroz povećanje sa sadašnjih do 300 pripadnika za 20 pripadnika.
Odnosno, navodi se u priopćenju sa zatvorene sjednice Vlade, mogućnost sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu u 2010. i 2011. sa do 320 pripadnika, uz mogućnost rotacije. Predloženo povećanje je, kako ističu, izravan doprinos daljnjoj implementaciji našeg udjela u izgradnji i stabilnosti Afganistana. Donesena je i Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF).

U svibnju i lipnju 2010. godine izvršit će se redovita rotacija pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj operaciji u Afganistanu gdje će se uputiti na rok do devet mjeseci 15 pripadnika Oružanih snaga RH u sastav operativnog mentorskog tima za vezu. Na sjednici je usvojen i Zaključak u vezi s izradom popisa prekršajnih i kaznenih odredbi zakona. Zaključkom se zadužuju sva ministarstva da u roku od 30 dana od dana donošenja ovog zaključka sačine popis prekršajnih i kaznenih odredbi sadržanih u zakonima iz svog djelokruga rada te da isti dostave Ministarstvu pravosuđa.

Također, Ministarstvo se zadužuje osnovati međuresornu radnu skupinu koja će sačiniti analizu kaznenih i prekršajnih odredaba radi utvrđenja postojanja preklapanja zakonskih opisa kaznenih djela i prekršaja sukladno odluci Europskog suda za ljudska prava u predmetu Maresti protiv Republike Hrvatske te temeljem iste predložiti potrebne izmjene kaznenog i prekršajnog zakonodavstva Republike Hrvatske.

Također, Vlada se očitovala u svezi Zahtjeva za pokretanje postupka ocjene suglasnosti Zakona o igralištima za golf s hrvatskim Ustavom, koji su podnijeli zastupnici u Hrvatskom saboru, te prijedlozima za pokretanje postupka ocjene suglasnosti Zakona o igralištima za golf s Ustavom, koje su podnijeli Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava iz Zagreba, te GONG, Transparency International i Zelena akcija.

U priopćenju se ističe da je Vlada uputila u zakonsku proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igralištima za golf s Konačnim prijedlogom zakona radi donošenja po hitnom postupku. Ovim zakonskim prijedlogom značajno će se izmijeniti i dopuniti rješenja, pa i eventualni nedostaci, u sada važećem Zakonu o igralištima za golf, koji je predmet postupka ocjene suglasnosti s Ustavom RH. S obzirom na navedeno Vlada smatra da nema potrebe dodatno se očitovati na pojedine navode zahtjeva i prijedloga za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH.

Prihvaćeno je Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske o borbi protiv kriminala i o sigurnosnim pitanjima te je dopunjena Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske o borbi protiv kriminala i o sigurnosnim pitanjima.

Dopunom se odobrava pokretanje privremene primjene Sporazuma od dana njegova potpisivanja. Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad 65. obljetnicom pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu koja će se održati u 9. svibnja 2010. godine u Zagrebu, stoji u priopćenju vladina Ureda za odnose s javnošću.