c S
Dnevne novosti

Warlick: Sastanci Tadić-Josipović postavljaju temelje za rješavanje svih neriješenih pitanja

17.04.2010 07:20 BEOGRAD, 16. travnja 2010.(Hina), Veleposlanica SAD-a u Srbiji Mary Warlick ocijenila je, u razgovoru za dnevnik "Politika" od petka, dosadašnje sastanke predsjednika Srbije i Hrvatske Borisa Tadića i Ive Josipovića vrlo korisnima, ističući da će oni postaviti temelje za rješavanje svih neriješenih problema između dviju država.
"Općenito, mislim da je korisno i važno da sve zemlje u regiji nastave težiti pomirenju. Svakako su nas ohrabrili neki pozitivni pomaci proteklih tjedana, naročito u odnosima Srbije i Hrvatske", rekla je Warlick. "Mislimo da su nedavni sastanci predsjednika Tadića i Josipovića dobrodošli i da će pružiti temelje za hvatanje u koštac sa svim neriješenim problemima tih dviju država", dodala je američka veleposlanica u Srbiji.

Govoreći o Deklaraciji o osudi zločina u Srebrenici, koju je nedavno prihvatio srbijanski parlament, Warlick ju je ocijenila pozitivnim i važnim pomakom k pomirenju. Dodala je kako je SAD zadovoljan reakcijom određenog broja političara u Bosni i Hercegovini i u Europskoj uniji te kako se nada da će to omogućiti veću usmjerenost prema budućnosti.

Kad je riječ o odnosima SAD-a i Srbije, podsjetila je kako je želja SAD-a da se odnosi sa Srbijom obnove te da se proširi suradnja na svim područjima. "Mislimo da Srbija može biti veoma važan regionalni igrač, da ima još mnogo toga što možemo učiniti kako bismo osnažili naše partnerstvo u području sigurnosti, koje je do sada bilo vrlo jaka osnova naših odnosa", rekla je veleposlanica SAD-a.

Dodala je da bi SAD sa Srbijom želio ojačati odnose u trgovini i investicijama i pomoći joj da pristupi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) te da želi učiniti i mnogo više na jačanju veza među ljudima dviju zemalja.