c S
Dnevne novosti

Porast broja donora i transplantacija - u četiri dana spašeno 19 osoba

17.04.2010 07:15 ZAGREB, 16. travnja 2010.(Hina), Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi izvjestilo je u petak o porastu broja donora organa, te izvršenih transplantacija u prvom tromjesječju ove godine, pa je tako samo u četiri dana proteklog vikenda zahvaljujući darivanju organa spašeno 19 osoba.
"U prvom tromjesečju ove godine realizirano je povećanje od čak 25 posto broja donora u usporedbi s istim razdobljem prošle godine (30 naspram 24 donora), porast broja bubrega za presađivanje (29 u odnosu prema 22 u istom razdoblju prošle godine), kao i broja doniranih jetri (27 u odnosu prema 22 u istom razdoblju prošle godine)", navodi Ministarstvo.

U prvom tromjesječju ove godine presađena su 42 bubrega (41 prošle godine), 24 jetre (21 prošle godine), sedam srca (pet prošle godine). Ministarstvo ističe da je od petka, 9. travnja, do srijede, 14. travnja, realiziran rekordan broj presađivanja organa u Hrvatskoj budući da su "gotovo istodobno u pet hrvatskih bolnica (Klinički bolnički centri u Rijeci, Zagrebu i Splitu, Klinička bolnica Sestre milosrdnice, te Opća bolnica Dubrovnik) umrle osobe detektirane kao mogući darivatelji organa, te su sa šest umrlih osoba organi presađeni u nekoliko transplantacijskih centara".

"Zahvaljujući plemenitim odlukama obiteljima umrlih osoba i visokoj svijesti o darivanju organa spašeno je čak 19 ljudskih života, te je tijekom četiri dana izvršen rekordan broj presađivanja organa u Hrvatskoj", navodi Ministarstvo zdravstva, naglasivši da je devet osoba dobilo bubreg, tri osobe srce, četiri jetru, po jedna pluća i gušteraču, te jedna gušteraču i bubreg - 16 organa presađeno je hrvatskim pacijentima, dok su četiri organa poslana u Eurotransplant (u Njemačku i Austriju).

"Kao posljedica povećanog broja donora te presađenih organa došlo je do smanjenja listi čekanja za presađivanje organa za 14 posto, tako danas u Hrvatskoj na bubrege čeka 293 pacijenata, u odnosu na lanjskih 334", dodaje se u priopćenju.

Ministarstvo u ime potpredsjednika Vlade RH i ministra zdravstva i socijalne skrbi dr. Darka Milinovića, kao i svih koji transplantacijama sudjeluju u spašavanju života, "zahvaljuje svim članovima obitelji umrlih osoba, koji su u bolnim i teškim životnim trenucima odlučili svoju bol zbog gubitka voljene osobe usmjeriti u spašavanje drugih života".