c S
Dnevne novosti

Sabor: snažnije krenuti u okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta

17.04.2010 07:25 ZAGREB, 16. travnja 2010. (Hina), Saborski zastupnici pozdravili su u petak potvrđivanje dopunjenog Ugovora između hrvatske i švedske vlade o nastavku provedbe projekta "Okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj", a SDP je ocijenio da hrvatska poljoprivreda potpuno nespremna dočekuje ulazak u EU.
Zastupnici su u raspravi isticali da velik problem usitnjenosti poljoprivrednih površina onemogućava razvoj suvremene poljoprivredne proizvodnje i održivi razvoj ruralnih područja. "Mali posjedi postali su ozbiljna prepreka razvoju hrvatske poljoprivrede", rekao je Branko Kutija (HDZ). Kao i njegov stranački kolega Krešo Filipović, upozorio je da je jedna od najizraženijih prepreka koja onemogućava ili znatno usporava okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta nedovoljna educiranost i informiranost poljoprivrednika.

Iznijeli su podatke po kojima se prosječni poljoprivredni posjed u Hrvatskoj kreće oko 6,5 hektara, dok je prosjek u članicama EU između 40 i 50 hektara. Stoga su u ime HDZ-a pozdravili namjeru iz ugovora s Kraljevinom Švedskom da se produlji provedba projektne sastavnice, koja se odnosi na edukaciju sudionika okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta i provoditelja zemljišne politike o okrupnjavanju Davor Bernardić je, pak, ispred SDP-a upozorio da proces okrupnjavanja u Hrvatskoj ide "puno presporo", te da Hrvatska, posebno kada je poljoprivredna politika u pitanju, potpuno nespremna dočekuje ulazak u EU.

"Nismo pripremili naše poljoprivrednike za šok kada uđemo u EU, tko će im reći da tada više neće imati pravo na tri milijarde kuna subvencija", kazao je. Bernardić je naglasio da se poljoprivreda u EU financira iz zajedničke europske poljoprivredne politike, na koju otpada čak 40 posto proračuna EU, a novac se, ističe, poljoprivrednicima isplaćuje po hektaru. "Naši su, pak, poljoprivrednici na razini socijalne, a ne tržišne kategorije", dodao je.

Marijana Petir (HSS) ocijenila je kako projekt koji Hrvatska na okrupnjavanju zemljišta provodi u suradnji sa švedskom vladom, postiže dobre rezultate, ističući da na taj projekt gleda kao na dobru osnovu da Agencija za poljoprivredno zemljište konačno počne s radom.

Nužnom je ocijenila "sinergiju" države, gradova i općina u uvođenju reda u gospodarenje poljoprivrednim zemljištem, jer bez toga, rekla je, reda neće biti. Petir se zauzela da se uvoznicima hrane uvedu veće carine te im se ukinu državne potpore, sve u cilju da domaća poljoprivedna proizvodnja bude konkurentija. Sabor je zaključio današnje zasjedanje, a sjednicu nastavlja idući tjedan.