c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora izmjenama Carinskog zakona

17.04.2010 07:22 ZAGREB, 16. travnja 2010.(Hina), Saborski klubovi dali su u petak potporu da se izmijeni Carinski zakon i uskladi ga se sa zakonodavstvom EU.
Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić uvodno je kazao kako izmjene propisuju obvezu podnošenja sigurnosne skraćene deklaracije prije unošenja robe u carinsko područje Hrvatske, uz uporabu sustava elektroničke razmjene podataka. S direktivama EU usklađuje se i odredba koja uređuje okolnosti u kojima ne teče trogodišnji rok za obavještavanje dužnika o dugu.

Marić je naglasio da se zakonske odredbe koje se predlaže mijenjati odnose uglavnom na uspostavu učinkovitijih sigurnosnih mehanizama pri unosu robe u carinsko područje Hrvatske i njihov iznos. To se, napomenuo je, prije svega odnosi na mjere zaštite društva od terorizma, koje se u EU primjenjuju još od terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Gorana Beusa Richembergha (HNS) zanimalo je znači li obveza podnošenja sigurnosne skraćene deklaracije da će carinski službenici i dalje "maltretirati" putnike koju u Hrvatske unose ili iz nje iznose prijenosna računala i drugu vrijednu elektroničku robu. "Hoće li to ubuduće dati signal carinskim službama da maltretiraju", upitao je HNS-ovac, upozorivši da carinici često bez ikakve potrebe od putnika, posebno u zračnom prometu, traže da im pokazuju dokumente iz svojih računala i osobne podatke kojima moraju dokazivati da ih (računala) ne "švercaju".

Marić je naglasio kako "kategorički odbija" njegove primjedbe, ističući da carinski službenici nikoga ne maltretiraju, već postupaju po hrvatskim i međunarodnim propisima. Predložene izmjene u raspravi su podržali i klubovi HDZ-a i HSS-a.

Zastupnici su u raspravi podržali da se izmijeni i s propisima EU uskladi i Zakon o biocidnim pripravcima, i to na način da se pojam uvoznika biocidnih pripravaka proširi i na fizičke osobe koje radi obavljanja registrirane djelatnosti uvoze robu i usluge u Hrvatsku.