c S
Dnevne novosti

Predstavljena knjiga o bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću "10 boljih godina"

20.04.2010 07:31 ZAGREB, 17. travnja 2010.(Hina) Prigodom predstavljanja knjige novinara Borisa Pavelića "10 boljih godina" o dva predsjednička mandata Stjepana Mesića, bivši predsjednik Republike izrazio je zadovoljstvo što je "štafetu" predao Ivi Josipoviću, koji je, rekao je Mesić, već pokazao da nastavlja borbu za demokratsku i europsku Hrvatsku.
Predsjednik Josipović nazočio je predstavljanju na kraju kojega mu je Mesić simbolički, poput "štafete", uručio Pavelićevu knjigu. Ispred kultnog zagrebačkog kafića "Charlie", gdje je prije 10-ak godina započeo prikupljanje potpisa za predsjedničku kandidaturu, Mesić se prisjetio vremena kada je, kako je rekao, došao na čelo izolirane i samoizolirane Hrvatske, te koliko mu je truda bilo potrebno da prokrči put prema Europi i svijetu.

"Pavelićeva knjiga faktografski oslikava to vrijeme u kojemu moje odluke nisu uvijek bile dočekane s pljeskom, ali vrijeme je pokazalo da sam bio u pravu", rekao je Mesić. "Sve što sam poduzimao bilo je samo u interesu hrvatskih građana", kazao je bivši predsjednik, dodajući kako mu je posebno drago što je predsjedničku štafetu predao Ivi Josipoviću, čovjeku koji je već pokazao da nastavlja borbu za demokratsku i miroljubivu Hrvatsku. "Ta borba mora biti dobivena, jer Hrvatska nema alternativu", istaknuo je Mesić.

Josipović je izrazio nadu da će i o njemu biti jednom napisana slična knjiga u kojoj će poanta biti mirotvorstvo i demokracija. Na predstavljanju je sudjelovao i književnik Ante Tomić, koji je također ocijenio da Josipović nastavlja predsjedničku politiku Stjepana Mesića. Tu je politiku, dodao je, izuzetno čitko i faktografski točno opisao u knjizi novinar Novoga lista Boris Pavelić. Podsjetio je da je Mesić kao hrvatski predsjednik posjetio Sarajevo i "uspio nas pomiriti s Bošnjacima, a istu politiku ovih je dana nastavio i predsjednik Josipović svojim posjetom BiH".

Bivši Mesićev savjetnik i dekan Fakulteta političkih znanosti Vlatko Cvrtila ustvrdio je kako knjiga govori o "10 godina hrvatske demokratske i političke konsolidacije". Knjiga donosi pregled onih koji su se slagali kao i onih koji se nisu slagali s Mesićevim stavovima, dodao je. Nakon predstavljanja, Mesić je novinarima rekao kako se ne slaže sa svim autorovim stajalištima, ali da je to njegova knjiga, s njegovim stavovima, u koje on, kako je rekao, nije uopće intervenirao.

Knjiga na 370 stranica donosi "bilancu građanina-predsjednika Stjepana Mesića" kroz deset poglavlja, od kojih svako prati po jednu godinu Mesićeva mandata. U dodatku knjiga donosi i četiri Mesićeva predsjednička govora, osvrt novinara Inoslava Beškera "Međunarodni odjeci vanjske politike predsjednika Mesića", te poseban intervju s Mesićem o moralu i politici. Knjiga je objavljena u zajedničkom izdanju Novoga Libera i Novoga lista.