c S
Dnevne novosti

Lajčak: hrvatsko-slovački odnosi izvrsni

20.04.2010 07:32 ZAGREB, 19. travnja 2010.(Hina) Hrvatsko-slovački su odnosi izvanredni, Slovačka Hrvatsku već smatra 28. članicom EU-a i spremna joj je i nadalje pomagati kako bi se snašla u prvim godinama članstva, izjavio je u Zagrebu slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak nakon susreta s domaćinom Gordanom Jandrokovićem.
"Naši bilateralni odnosi su izvrsni i bez otvorenih pitanja. Za nas je Hrvatska već 28. članica EU-a. Slovačka je pomagala Hrvatskoj svojim iskustvima u približavanju EU-u, a danas smo razgovarali o tome što Hrvatsku očekuje nakon ulaska u Uniju", rekao je Lajčak koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Unatoč teškoćama u zračnom prometu, izazvanima oblakom vulkanske prašine, Lajčak nije odustao od posjeta Hrvatskoj, nego je došao automobilom, na čemu mu je zahvalio hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Također je izrazio zahvalnost na snažnoj potpori Slovačke Hrvatskoj na putu u EU. "Slovačka je tu zaista prijateljska zemlja-partner na koju se Hrvatska može osloniti i ta potpora ne ostaje na riječima, nego je vrlo konkretna", rekao je Jandroković. Ministri su se dogovorili o nastavku razgovora pa će Slovačka pomoći Hrvatskoj u pripremi komunikacijske strategije uoči održavanja referenduma u RH. Lajčak je ponudio pomoć Slovačke i u pripremi hrvatskih institucija za što učinkovitije funkcioniranje u Europskoj uniji nakon pristupanja.

"Čeka vas referendum o ulasku u EU i tu smo ponudili našu pomoć jer znamo da je to jako važno pitanje. Kad Hrvatska uđe u EU, moći će primati pomoć i koristiti se europskim fondovima. Vrlo je bitno da unaprijed izgradi sustav koji će to omogućiti, a Slovačka i tu nudi svoju pomoć", rekao je Lajčak. Što se tiče gospodarskih odnosa, robna razmjena je otprilike na razini 250 milijuna eura, kazao je Jadroković. Istaknuo je da je Hrvatska otvorena za slovačka ulaganja i da su slovački investitori dobrodošli u Hrvatsku.

"Vjerujem da će se idućih godina povećati robna razmjena i obostrana ulaganja", kazao je Jandroković. Jandroković i Lajčak potpisali su Memorandum o suglasnosti između hrvatskog i slovačkog ministarstva vanjskih poslova o suradnji u području diplomatskog usavršavanja. Također je potpisan Program o suradnji hrvatskog ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i slovačkog ministarstva školstva za razdoblje od 2010. do 2013. Na novinarski upit što misli o isprici predsjednika Ive Josipovića u BiH, Lajčak je rekao da će se danas susreti i s hrvatskim predsjednikom te da će razgovarati i o BiH. "Sigurno ne očekujete od mene da ću javno komentirati mišljenje vašeg predsjednika", kazao je Lajčak.

"Dobrodošle su sve aktivnosti da se zaključi pitanje 90-ih i da pođemo naprijed prema Europi i europskim integracijama. Pritom to treba učiniti s osjećajem kako bi se zatvorile stare rane i da se ne otvaraju nove", istaknuo je.