c S
Dnevne novosti

Kosor: ići će se s izmjenama Ustava u nekim dijelovima

20.04.2010 07:35 ZAGREB, 19. travnja 2010.Hina Premijerka Jadranka Kosor najavila je nakon sastanka s koalicijskim partnerima da će se s izmjenama Ustava ići u dijelovima oko tzv. europskog dijela, nezastarjevanja pretvorbenog kriminala i unošenja u izvorišne osnove svih nacionalnih manjina.
Rasprava oko promjena Ustava traje već dugo, oko nekih stvari smo se sa strankama oporbe, mislim prije svega na SDP dogovorili i usuglasili, oko nekih nismo, a koalicijski partneri na današnjem su sastanku zaključili kako daljnje čekanje oko izmjena Ustava nije dobro, kako zaustavlja prije svega izradu nekih zakona iz EU paketa koje se oslanjaju prije svega na izmjene Ustava, kazala je Kosor na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

"Prijedlog je da idemo u izmjene samo onih dijelova vezanih za završetak pregovora s EU, tzv. europski dio oko kojeg smo se apsolutno usuglasili", najavila je Kosor, napominjući kako je primjerice riječ o potpunoj neovisnosti Hrvatske narodne banke, revizije i slično. Uz taj europski dio izmjene će obuhvatiti i "nezastarijevanje pretvorbenog kriminala, jer je i to nešto oko čega smo se u potpunosti usuglasili, kao i unošenje u izvorišne osnove Ustava pripadnike svih nacionalnih manjina, tu uključujemo bošnjačku i slovensku manjinu", kazala je premijerka.