c S
Dnevne novosti

Josipović održao drugi sastanak Savjeta za gospodarstvo

20.04.2010 07:35 ZAGREB, 19. travnja 2010.(Hina) Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović održao je drugi sastanak Savjeta za gospodarstvo koje je raspravljalo o mogućnostima za povećanje domaćih i inozemnih ulaganja u Republici Hrvatskoj, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika RH.
Predsjednik Republike predložio je ovu temu kako bi hrvatsko gospodarstvo započelo ostvarivati neophodan rast i započelo izlaziti iz krize, a u nedostatku drugih mjera ekonomskih politika, nužno je poticati neophodna ulaganja kojima se povećava efikasnost, produktivnost i tehnološki napredak.

Ulaganja su poželjna osobito u sektoru međunarodno razmjenjivih dobara kako bi se povećala konkurentnost te osigurali devizni priljevi, stoji u priopćenju. Savjet za gospodarstvo Predsjednika Republike raspravio je i koje su to prepreke koje uz, opće poznatu globalnu krizu i s tim povezana kretanja, otežavaju domaća i strana ulaganja u Hrvatskoj. U diskusiji Savjeta za gospodarstvo naglašeno je kako bi bilo potrebno, uz intenziviranje strukturnih reformi u području pravosuđa i obrazovanja, pojednostaviti administriranje u svim područjima, a posebno onima relevantnim za ulagače na svim razinama vlasti.

Također, potrebno je pripremiti opsežniju poreznu reformu kako bi se rasteretio dohodak od rada i smanjili odnosno ukinuli određeni neporezni prihodi koji destimuliraju ulaganja. Država mora analizirati učinke promjene regulative i uključiti u većoj mjeri ulagače u proces definiranja novih zakona te sustavno raditi na poboljšanju slike Republike Hrvatske u inozemstvu prvenstveno putem gospodarske diplomacije pri čemu su nužni sinergijski učinci nadležnih institucija, stoji na kraju priopćenja.