c S
Dnevne novosti

Hrvatska zatvorila pregovore u poglavlju Sloboda kretanja robe

20.04.2010 08:31 BRUXELLES, 19. travnja 2010.Hina Hrvatska je u ponedjeljak na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Europskoj uniji zatvorila pregovore u poglavlju Sloboda kretanja robe, golemu i tehnički vrlo zahtjevnu poglavlju, čime se ukupan broj zatvorenih poglavlja popeo na 18. 
Sloboda kretanja robe jedna je od tzv. četiriju sloboda (kretanje robe, kapitala, osoba i usluga), na kojima se temelji funkcioniranje jedinstvenog europskog tržišta. To poglavlje uređuje slobodan protok robe na unutarnjem tržištu EU-a, a sastoji se od mnoštva pravila, direktiva i uredaba.

"S današnjim zatvaranjem ukupan broj zatvorenih poglavlja povećan je na 18, što je više od polovice ukupna broja poglavlja. Poglavlje Sloboda kretanja robe je vrlo bitno jer je ono jedan od kamena temeljaca unutarnjeg tržišta, a činjenica da ga je Hrvatska zatvorila na najbolji mogući način potvrđuje visok stupanj usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom", izjavio je nakon pristupne konferencije glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak.

U tom poglavlju Hrvatska je izborila pravo na prijelazno razdoblje u trajanju od četiri godine od dana pristupanja vezano uz unapređenje tržišnih autorizacija i dokumentacije za lijekove registrirane u Hrvatskoj. Drobnjak je najavio mogućnost da se u svibnju održi još jedna pristupna konferencija na kojoj bi Hrvatska mogla zatvoriti pregovore u poglavlju Porezi i eventualno otvoriti poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

Do kraja španjolskog predsjedništva organizirat će se i pristupna konferencija na ministarskoj razini u lipnju na kojoj bi se mogla otvoriti preostala poglavlja i zatvoriti nekoliko njih. Unatoč činjenici što ni na ovoj pristupnoj konferenciji nisu otvoreni pregovori u poglavljima Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Drobnjak ističe da je još moguće dovršiti pristupne pregovore do kraja ove godine.

U poglavlju Pravosuđe i temeljna prava Hrvatska je predala svoje pregovaračko stajalište i Europska komisija sada izrađuje nacrt zajedničkog pregovaračkog stajališta EU-a. "U tom poglavlju Hrvatska je ispunila sva mjerila za otvaranje, sada čekamo da vidimo koja će biti mjerila za zatvaranje, a države članice još nisu počele raspravu o zajedničkom stajalištu. Tu je naravno i pitanje suradnje s Haaškim sudom i Hrvatska vjerodostojno čini sve da zadovolji uvjete tužitelja", rekao je Drobnjak.

Po europskim diplomatskim izvorima, ključ za skidanje toga poglavlja s dnevnog reda u rukama je glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza, jer neke zemlje članice žele čuti njegovu ocjenu da Hrvatska u potpunosti surađuje u pitanju pristupa vojnim dokumentima vezanim uz suđenje generalima Gotovini, Markaču i Čermaku. U poglavlju Tržišno natjecanje također se čeka da EK izradi nacrt zajedničkog stajališta kako bi radna skupina za proširenje mogla početi raspravu o mjerilima za zatvaranje. Središnja točka u tom poglavlju je pitanje brodogradnje, odnosno postavljanje hrvatskih brodogradilišta na temelje koji omogućuju njihovo poslovanje na tržišnim načelima bez državnih potpora. Što se tiče zatvaranja poglavlja, Hrvatska bi u lipnju sigurno mogla zatvoriti Javne nabave, Sigurnost hrane, fitosanitarna i veterinarska politika i prometna politika.

U poodmakloj fazi za zatvaranje je Sloboda kretanja kapitala, za koje je već stigla neformalna potvrda EU-a da su ispunjena mjerila za zatvaranje, zatim Ribarstvo, Okoliš, Pravda, sloboda i sigurnost. Poglavlje Financijski nadzor također je potpuno tehnički spremno za zatvaranje, ali da bi se to dogodilo, potrebna je promjena ustava.

Drobnjak je istaknuo da španjolsko predsjedništvo potvrđuje spremnost da organizira onoliko pristupnih konferencija koliko ih bude potrebno, ovisno o ritmu pregovora. "Španjolski veleposlanik je u svom uvodnom govoru na pristupnoj konferenciji rekao da je njihov strateški cilj do kraja predsjedanja, to jest do kraja lipnja, otvoriti tri još neotvorena poglavlja i zatvoriti što je moguće veći broj poglavlja", rekao je Drobnjak.