c S
Dnevne novosti

Kosor: ukidanje kriznog poreza u studenom; promjene kod poreza na dohodak

21.04.2010 07:32 ZAGREB, 19. travnja 2010.Hina Ukidanje kriznog poreza po stopi od četiri posto za primanja iznad šest tisuća od 1. studenog ove godine, promjene u sustavu poreza na dohodak, promjene u sustavu povlaštenih mirovina, smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi za pet posto, neke su od najvažnijih mjera iz "Programa gospodarskog oporavka" kojega je predstavila predsjednica Vlade Jadranka Kosor.
Taj je program predsjednice Vlade na današnjem sastanku dobio potporu koalicijskih partnera, kazala je Kosor na konferenciji za novinare. Kao temeljne ciljeve programa navodi stabilnost, održivost i socijalnu pravednost, a za realizaciju pet ključnih poluga - smanjenje izdataka javnog sektora, preusmjerevanje proračunskih sredstava, smanjenje uplitanja države u gospodarske tokove, pokretanje investicijskog ciklusa i ubrzanje provedbe reformi.

U fiskalnom sustavu, premijerka je najavila ukidanje kriznog poreza od četiri posto na dohotke iznad šest tisuća kuna početkom studenog, dva mjeseca prije roka. Predviđeno je i ukidanje svih poreznih olakšica u sustavu poreza na dohodak, osim onih za ulaganja u razvoj i istraživanje. Smanjio bi se broj stopa poreza na dohodak i promijenila njihova visina pa bi se išlo na tri stope od 12, 25 i 40 posto, a time bi se povećale i plaće, kaže Kosor.

Na upite bi li se išlo na povećanje neoporezivog dijela dohotka i bi li primjena novih stopa počela s idućom godinom, premijerka nije mogla točno odgovoriti. Predviđeno je da se sustav razradi u ovoj godini, to će zahtjevati još puno sastanaka i razgovora, kazala je. Mjere predviđaju i izradu plana smanjenja državnih rashoda, a tu se, kaže, misli i na rebalans proračuna. Kosor predlaže da se izdaci za ovogodišnji regres, božićnicu i dara za djecu zaposlenih u javnom sektoru i tako ušteđenih 600 milijuna kuna preusmjeri u povećanje socijalnih naknada i potporu zapošljavanju.

Kosor je najavila i smanjenje neporeznih davanja, primjerice vodnog doprinosa, za šume, spomeničke rente, a njen će prijedlog biti smanjenje za oko 25 posto. Predložit će se i promjene sustava poticaja u poljoprivredi, a u konačnici je cilj, kaže premijerka, smanjenje udjela prihoda i rashoda u državnom proračunu za tri postotna boda do 2020. godine. U javnoj upravi program predviđa smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi za 5 posto, uz klauzulu "dva za jedan", odnosno da se za dva koja su otišli zaposli samo jedan. Taj će postupak biti postupan, uz programe zbrinjavanja, prekvalifikacije, rekla je Kosor. Među mjerama uz ostalo navodi i izradu registra zaposlenih u javnom sektoru, decentralizaciju državnih institucija i agencija, reformu sustava plaća u državnoj i javnoj upravi, itd.

Priprema se i teritorijalni preustroj. Nismo od toga odustali, ne želimo dokidati rezultate lokalnih izbora, ali napravit ćemo jasne kriterije za preustroj, kaže Kosor. U sustavu socijalnog osiguranja ističe reviziju u sustavu mirovina, posebice mirovina stečenih po posebnim uvjetima, njihovo smanjenje, eventualno ukidanje nekih. Koje bi se povlaštene mirovine smanjile ili eventualno ukinule, premijerka nije mogla precizirati napominjući da se na tome radi i da će se to tek vidjeti. No, podsjeća da će se u ovoj godini od doprinosa za mirovinsko osiguranje prikupiti 19-20 milijardi kuna, a treba pronaći još 16-17 milijardi za mirovine.

Vezano za mirovinski sustav predviđen je i postupan rast doprinosa za drugi stup mirovinskog osiguranja, usklađivanje zakonske dobi za odlazak u mirovinu, financijsko penaliziranje prijevremenog umirovljenja. Kosor je najavila i nastavak zdravstvene reforme, analizu socijalnih naknada, mjere za upravljanje državnom imovinom, nastavak privatizacije, prodaju udjela države u tvrtkama u kojima država ima manje od 25 posto. Predviđene su i mjere za smanjenje opće nelikvidnosti, za održavanje roka plaćanja od 60 dana i skraćenje tog roka na 45 dana, a HUP-u se preporuča da redovito objavljuje poduzeća s najvišim dospjelim dugovanjima.

Premijerka je iznijela i niz mjera vezanih za reformu pravosuđa i najavila da će posebice inzistirati na učinkovitoj provedbi zakona o stečaju. Vezano za tržište rada i njegovu dinamizaciju poseban je naglasak na obrazovanju i usavršavanju, a prijedlog je i da se fond za razvoj i zapošljavanje preoblikuje u fond za obrazovanje i krizna stanja. Na programu su radili ekonomski savjetnici premijerke i neki ministri, nositeljica programa je premijerka Kosor, koordinator aktivnosti na realizaciji potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker.

"U razradi programa svi će dobiti velike i teške obveze. Što znači odgovornost - tko može ostat će, tko ne želi, ne može ili ne zna, morat će otići", rekla je Kosor koja vjeruje da u njenom timu takvih neće biti.