c S
Dnevne novosti

Saborski odbor za ustavne promjene u užem okviru

21.04.2010 07:36 ZAGREB, 20. travnja 2010.Hina Saborski Odbor za Ustav odlučio je predložiti Saboru da se Ustav izmijeni isključivo u dijelovima koji se odnose na završetak pregovora i ulazak Hrvatske u EU, nezastarjevanje pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva, te uvođenje u Preambulu Ustava svih nacionalnih manjina, što je oporba odbacila kao pokušaj pritiska.
Da se Ustav mijenja u užem okviru od planiranog predložio je predsjednik Odbora Vladimir Šeks (HDZ), a za takav prijedlog glasovalo je sedam zastupnika iz vladajuće većine, dok je protiv bilo troje oporbenjaka. Šeks je obrazložio da je paritetna radna skupina u Saboru usuglasila više od 90 posto rješenja koja su predlagali vlada i skupina oporbenih zastupnika, no da se na kraju pokazalo kako nije moguć kompromis oko pitanja glasovanja hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj.

Oporba je, naime, ostala pri stavu da bi tzv. dijaspori trebalo omogućiti glasovanje isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, dok je HDZ ustrajao u tumačenju da to pitanje ne treba rješavati Ustavom, već kroz izborno zakonodavstvo. HDZ-ovci su odbacili tumačenje oporbe da se svođenjem ustavnih promjena na "europski dio" pokušava majorizirati Odbor te izvršiti pritisak na oporbu.

"Nije pametno ići u ustavne promjene bez konsenzusa, jer ih se ne može donijeti bez dvotrećinske većine. Pokušaj pritiska na bilo koju stranu, osobito na opoziciju, neprihvatljiv je i neće proći", poručila je većinskim zastupnicima Vesna Pusić (HDZ), kojoj je i dalje načelno neprihvatljivo da oni koji nikad nisu živjeli u Hrvatskoj i koji ne plaćaju poreze mogu mijenjati izbornu volju građana na koje se primjenjuju zakoni koje donese Sabor. "Želimo europeizaciju države i temeljnih akata, a ne švercanje u EU s glancom odozgora, a lošim rješenjima ispod njega", rekla je Vesna Pusić. Da je riječ o "majorizaciji Odbora i pritisku" smatra i Josip Leko (SDP).

"Vladajuća koalicija odlučila se samo na one promjene koje odgovaraju vladajućim elitama, zanemarujući potrebe građana za modernizacijom i europeizacijom sustava", rekao je. Šeks je odbacio takvo tumačenje, ističući da je u pokušajima da se pronađe kompromis unutar saborske radne skupine ili u krugu šefova stranaka došlo do "pat pozicije". "Ne vidim drugog načina nego da se ta pozicija riješi na sjednici Sabora", kazao je Šeks. Najavio je da bi Sabor već slijedećeg tjedna mogao zadužiti Odbor da izradi nacrt promjene Ustava te da bi Ustav mogao biti promijenjen već na sljedećoj sjednici Sabora.

U Preambulu ustava uvele bi se sve nacionalne manjine, utvrdilo bi se nemogućnost zastare kaznenih djela vezanih uz pretvorbu i privatizaciju te ratno profiterstvo, omogućila bi se primjena europskoga uhidbenog naloga, a posebnu poziciju dobila bi Hrvatska narodna banka. Predlaže da se kao izvor prava uvede i pravo EU, da se osigura o politici neovisan izbor pravosudnih dužnosnika, a da se državljanima članica EU omogući glasovanje na lokalnim izborima u Hrvatskoj. U Ustav će se dodati i nova glava, kojom se regulira pravni osnov članstva Hrvatske u EU.

Na referendumu o pristupanju EU odlučivala bi, pak, većina onih koji iziđu na referendum. Šeks je novinarima kazao kako ne vjeruje najavama oporbe da neće pristati na uže ustavne promjene, a smatra da je riječ o "blefu SDP-a, poput onoga kod ratifikacije sporazuma sa Slovenijom ili tvrdnje da neće glasovati za ulazak u NATO bez referenduma". "To je njihova znamenita konstruktivna suzdržanost, tako će biti i ovoga puta", rekao je Šeks. Uvjeren je i da eventualno oporbeno odbijanje ustavnih promjena ne bi naišlo na razumijevanje hrvatske ni europske javnosti.