c S
Dnevne novosti

Šibenik - županija prijavila 31 projekt za fondove EU-a

22.04.2010 07:26 ŠIBENIK, 20. travnja 2010.(Hina) Šibensko-kninska županija dosad je u nacionalnu središnju bazu projekata prijavila 31 projekt kojim se kandidira za novac iz fondova Europske unije (EU), a nekoliko njih prihvatile su i druge jadranske županije kao moguće zajedničke projekte, rekao je šibensko-kninski župan Goran Pauk na kolegiju s gradonačelnicima i načelnicima iz te županije.
"Takvi projekti su zaštita od požara, vodoopskrba otoka, zaštita izvorišta pitke vode, razvoj kulturnog turizma u gradovima i drugi projekti od kojih cijela regija ima koristi", dodao je Pauk. Dalmatinski župani djeluju u novoutemeljnoj Koordinaciji sedam župana jadranske Hrvatske koja je prije dva tjedna u Splitu zaključila da će na sljedećem sastanku 11. svibnja u Dubrovniku pripremiti programe, to jest projekte kojima će se te županije zajedno kandidirati za europske fondove. Još je mnogo pitanja na koja treba dobiti odgovore, ponajprije o financiranju projektne dokumentacije za velike projekte, rekao je danas među ostalim župan Pauk.

Na kolegiju župana i gradonačelnika i načelnika državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Josip Kraljičković govorio je o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. "Poljoprivrednici su u Šibensko-kninskoj županiji prošle godine ostvarili 26 milijuna kuna potpora. U upisnik je popisano 6600 gospodarstava koja koriste svega 4000 hektara poljoprivrednog zemljišta", rekao je. Kako je dodao, u evidenciji je oko 20 tisuća hektara koji bi, kad bi ih se stavilo u funkciju, poljoprivrednicima donijeli oko 20 milijuna kuna potpore kroz razne programe.