c S
Dnevne novosti

Zagreb: Senat prihvatio Pravilnik o doktorskim studijima

22.04.2010 07:29 ZAGREB, 21. travnja 2010.(Hina) Senat Sveučilišta u Zagrebu prihvatio je Pravilnik o doktorskim studijima kojim se žele unaprijediti doktorski studiji s težištem na istraživanju, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik radne skupine za izradu tog pravilnika, profesor na Filozofskom fakultetu Neven Budak.
Pravilnik je prihvaćen na sjednici senata, a o zaključcima su govorili i rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš te prorektorica za studije i upravljanje kvalitetom Ljiljana Pinter. Po Budakovim riječima, na tom se pravilniku intenzivno radilo godinu i pol, a bez njegova prihvaćanja mogli bismo se naći u nepovoljnoj situaciji nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Spomenuo je kako je, primjerice, u doktorskim studijima dosad bilo previše nastave i predavanja na štetu istraživanja. Istaknuo je da pravilnik donosi mnoge novosti koje akademska zajednica nije uvijek dočekivala s odobravanjem te da propisuje minimum kriterija koji bi trebali jamčiti kvalitetu znanstvenog rada. Budak je rekao da je najviše rasprava izazvala odredba o isključivanju mentora iz ocjenjivanja doktorskog rada. Pravilnikom je, među ostalim, utvrđena obveza redovitoga praćenja rada doktoranada i njihovih mentora, koji će trebati jedanput na godinu podnositi izvješća o radu. Novina je i u tomu da će se tema doktorskoga rada morati prijaviti već u prvoj godini doktorskoga studija.

Rektor Bjeliš istaknuo je kako je senat na sjednici odlučio da se počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu dodijeli istaknutom znanstveniku Zdenku Rengelu, profesoru na Sveučilištu "Western Australia" u Perthu, posebice zbog njegovih istraživanja toksičnosti aluminija u biljnim stanicama. Profesor Rengel znanstvenik je svjetskoga glasa, a studirao je i magistrirao na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu zagrebačkog Sveučilišta. Senat je, među ostalim, raspravljao i o istraživanjima na Sveučilištu te o nepovoljnim utjecajima na njih, poput nestabilnosti financiranja, smanjivanja novca za znanstvenu opremu i periodiku.

Zaključeno je da treba što prije provesti reformu znanstveno-istraživačkoga sustava na Sveučilištu, a rektor je najavio da će tekst stajališta i zaključaka senata o spomenutoj temi danas biti poslan premijerki Jadranki Kosor, mjerodavnom ministru Radovanu Fuchsu te predsjednicima nacionalnih vijeća za znanost i visoko obrazovanje.