c S
Dnevne novosti

Suđenje bivšem veleposlaniku Vejnoviću odgođeno za sredinu svibnja

23.04.2010 07:20 ZAGREB, 21. travnja 2010.(Hina) Zbog nedolaska drugooptuženog Miroslav Krpana na zagrebačkom Županijskom sudu je odgođen nastavak suđenja bivšem hrvatskom veleposlaniku u Libiji Jovanu Vejnoviću optuženom za zlouporabu položaja i ovlasti jer je preko veleposlanstva nabavljao alkohol za radnike hrvatskih tvrtaka u toj sjevernoafričkoj zemlji u kojoj je alkohol zabranjen.
Drugooptuženi Krpan kojeg Uskok tereti da je bivšem veleposlaniku pomagao u zlouporabama nije došao na današnju raspravu jer je na svom radnom mjestu u Libiji, pa je sudac Siniša Pleše iduće ročište zakazao za 13. svibnja.

Uskok Vejnovića tereti da je od početka 2006. do kraja 2008., koristeći se diplomatskom povlasticom, u ime veleposlanstva od tvrtke iz Kopenhagena za radnike Crosca i Ine naručio više od 5 tisuća litara alkoholnih pića za oko 46 tisuća dolara. Vejnović je na posljednjoj raspravi iznoseći obranu ustvrdio da nije kriv za zlouporabu položaja i ovlasti, da je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) cijelo vrijeme znalo da se preko veleposlanstva nabavlja alkohol za hrvatske radnike u Libiji, te da je to praksa svih zapadnih zemalja. I drugooptuženi Krpan odbacio je optužbu.

U dosadašnjem tijeku suđenja izvedeni su gotovo svi dokazni prijedlozi i preostalo je jedino utvrditi je li Libija potpisnica Bečke konvencije o diplomatskim odnosima koju je, tvrdi Uskok, Vejnović prekršio jer je iskoristio privilegirani položaj za nabavu alkohola osobama koje nemaju diplomatski status. U medijima se nagađalo da je Vejnović diplomatski kadar bivšeg predsjednik Mesića te da je MVPEI pokrenuo postupak jer je podnesena kaznena prijava protiv bivšeg hrvatskog veleposlanika u Washingtonu Nevena Jurice, koji je bio blizak tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu.