c S
Dnevne novosti

Jurica osuđen na godinu i pol zatvora uz petogodišnju zabranu rada

23.04.2010 07:26 ZAGREB, 22. travnja 2010.(Hina) Bivši hrvatski veleposlanik u Washingtonu i stalni predstavnik pri UN-u Neven Jurica je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu i pol dana zatvora jer je na plaćanje privatnih računa kreditnim karticama i novcem diplomatske misije potrošio najmanje 677 tisuća kuna državnog novca.
Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića Juricu je kaznilo i zabranom rada na pet godina. Bivšeg veleposlanika, koji je u srpnju prošle godine osobno zatražio razrješenje, USKOK je optužio za zloporabu položaja i ovlasti, a u medijima se nagađalo da je novac, između ostalog, trošio i na kocku. Sudsko vijeće nije prihvatilo njegovu obranu da je novac trošio u službene svrhe te da se pritom nije okoristio. Činjenicu da je u međuvremenu vratio novac sud je protumačio kao priznanje da je obnašajući časnu dužnost bivši diplomat neovlašteno potrošio novac poreznih obveznika.

"U obnašanju takve dužnosti nameću se stroži kriteriji, a vi ste častan položaj iskoristili da se okoristite", kazao je sudac Turudić. Dodao je da je sud tu činjenicu Jurici uzeo kao otegotnu okolnost, dok mu u prilog ide što je ranije bio neosuđivan i što je podmirio štetu. No, ustvrdio je da se Jurica na vraćanje novca odlučio tek nakon što je otkriven. Troškove zbog kojih je osuđen Jurica je napravio 2007. i 2008. kada je s tri službene kreditne kartice potrošio oko 90 tisuća američkih dolara, dok je još 30 tisuća dolara podigao iz diplomatske blagajne. Uz sve to veleposlanstvo kojem je bio na čelu, ali i misija pri UN-u, imala je izdašna sredstva za reprezentaciju koja su, po podacima iz sudskog spisa, u te dvije godine premašena za čak 400 posto.

"Životna logika nalaže da se novac ne može potrošiti i da će sve proći samo od sebe. Takvo ponašanje prelazi opća logička pravila", kazao je sudac. Odbacio je i tvrdnje da je Jurica osuđen iz političkih razloga, ističući da je presuda donesena isključivo iz dokaza uvrštenih u sudski spis. Jurici je poručio da mu nitko ne može osporiti da je radio osjetljiv i ponekad konspirativan diplomatski posao, ali da to ne znači da je trebao netransparentno potrošiti novac poreznih obveznika. Bivši veleposlanik koji je u svojoj obrani rekao da je troškove napravio časteći i kupujući skupe poklone u poslovne svrhe ponovio je izlazeći iz sudnice da će ustrajati na obrani svoje nevinosti i časti.

"Ja se u 20 godina političkog rada uopće nisam obogatio. Niti ja niti moja obitelj. Ne samo da nisam imao namjeru, nego i nisam ništa napravio", kazao je Jurica. USKOK-ov tužitelj Mladen Krajačić rekao je da je zadovoljan osuđujućom presudom koja je, po njegovim riječima, i očekivana. "Zadovoljan sam što je sud izrekao kaznu zatvora, a što se tiče visine kazne o tome će USKOK odlučiti kada dobije pismeni otpravak uz obrazloženje presude", rekao je tužitelj.