c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora zakonu o humanitarnoj pomoći

24.04.2010 07:01 ZAGREB, 22. travnja 2010.(Hina), Saborski klubovi podržali su prijedlog Zakona o humanitarnoj pomoći, koji bi, očekuju, trebao uvesti reda u područje pružanja i prikupljanja humanitarne pomoći, te spriječiti zlouporabe.
Boris Kunst (HDZ) rekao je da je pomoć ugroženima jedan od glavnih ciljeva svake zajednice, posebno u situacijama prirodnih i katastrofa izazvanih ljudskim djelovanjem. Upravo stoga, istaknuo je, u područje humanitarne pomoći nužno je uvesti reda, te strogo kažnjavati profitere.

"To je zločin koji treba kazniti i jasno prokazivati, taj zločin ne bi smio zastarjevati. Pravosudni sustav prema takvima treba biti nemilosrdan", poručio je Kunst. Posebno je pohvalio odredbu po kojoj organizacije za pružanje i prikupljanje humanitarne pomoći trebaju dobiti suglasnost Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, koje bi vodilo i evidenciju takvih pravnih osoba. Da će takav propis doprinijeti uređivanju područja humanitarne pomoći smatra i Brankica Crljenko (SDP), ističući da ta djelatnost mora biti maksimalno transparentna, kako bi pomoć i došla onima kojima je namijenjena. No, naglasila je da će se u to područje konačno uvesti reda tek kada se, uz spomenuti, donesu i novi zakoni o humanitarnim organizacijama, o socijalnoj skrbi te o građanskim udrugama.

Zakon je podržao i Miljenko Dorić (HNS), koji, ipak, prigovara predloženim izuzecima po kojima bi se humanitarne akcije mogle organizirati i bez rješenja nadležnih tijela. "To neće omogućiti dovoljan nadzor i transparentnost, već će omogućiti razne zlouporabe i manipulacije", rekao je Dorić. Nezadovoljan je i prijedlogom po kojemu bi, što se inspekcijskog nadzora tiče, ista osoba izdavala rješenje i nadzirala pružanje i prikupljanje humanitarne pomoći. Damir Kajin (IDS) ocijenio je da se, s obzirom na krizu i recesiju, može očekivati da će sve veći broj građana ovisiti o humanitarnoj i socijalnoj pomoći.

"Ako je točna konstatacija premijerke da su posljednje vladine mjere zadnja šansa, sve to govori da će osiromašenim građanima svaka humanitarna pomoć dobro doći", poručio je Kajin.