c S
Dnevne novosti

Josipović: vladin gospodarski program dobra je osnova za izlazak iz krize

26.04.2010 07:30 ZAGREB, 24. travnja 2010.Hina Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da je vladin gospodarski program dobra osnova koju treba što prije provesti, te naglasio kako je nužno da se teret gospodarske krize ravnomjerno i pravedno rasporedi.
"U ovom trenutku vladine mjere predstavljaju doista dobru osnovu i treba ih što prije provesti. A na sjednici svog vijeća za socijalnu pravdu raspravljat ćemo o tome je li cijena tih mjera, koje su bolne i teške, ali nužne, pravedno raspoređena. Je li pravda raspoređena na način da oni koji najviše imaju najviše i participiraju kod snošenja troškova krize", kazao je Josipović u Varaždinu odgovarajući na pitanja novinara nakon susreta s čelnicima županijske i gradske vlasti.

Predsjednik Josipović boravi je u posjetu Varaždinskoj županiji, a dočekali su ga župan Predrag Štromar i gradonačelnik Ivan Čehok. Izrazio je uvjerenje i nadu da će Vlada, ako se pokaže da teret krize nije ravnomjerno raspoređen "biti spremna na određene korekcije". "Mislim da je za snagu građana, u situaciji kad cijelo društvo mora podnijeti određenu žrtvu i kad ne može više ovako kako je dosad bilo, vrlo važno da je njen teret pravedno raspoređen", dodao je.

Upitan je li teret ravnomjerno raspoređen kad se najavljuje poskupljenje struje, kazao je kako je bitno da u takvim slučajevima država pokaže socijalni efekt. "Sve ima svoju cijenu i mora se platiti, a bitno je, ne samo za struju nego i za druge osnovne proizvode i energente, da se osigura da kod onih koji imaju ekonomskih problema efekt ostvari socijalna funkcija države i da se teret pravilno rasporedi i da kućanstva ne ostanu bez struje", kazao je. Upitan je li Hrvatskoj potrebno novo zaduženje kroz plasman obveznica odgovorio je da će to procijeniti oni koji se brinu o financijama, a važnim smatra da se, ako je to zaduživanje potrebno, pronađe onaj izvor koji je napovoljniji. "A nažalost nismo uvijek pronalazili najpovoljniji i najjeftiniji izvor zaduživanja. Drugo što je važno, ako se zadužujemo, plasman i korištenje tih sredstava mora biti efikasan jer Hrvatska je zaista visoko zadužena zemlja i to je ozbiljni udar na gospodarsku i u konačnici političku stabilnost", ustvrdio je.

Novinare je zanimao i predsjednikov komentar na najavljeno ukidanje besplatnih cestarina za invalide. Josipović smatra da "zasigurno nije najsretnije započeti restrikciju na teret onih kojima je pomoć društva najpotrebnija", ali i ističe das je Vlada u tom pogledu već "korigirala to svoje stanovište"". "Bit će tu promjena, a moram priznati da osobno nikad ne bih u ovakvoj situaciji išao od restrikcija naslabijima. Mislim da bi trebalo početi od najjačih", rekao je. Govoreći o Varaždinu i Varaždinskoj županiji ocijenio je da je riječ o dijelu domovine koji u "ova vremena krize dobro brodi nemirnim gospodarskim vodama". Izrazio je zadovoljstvo što je Varaždin visoko na listi gradova proglašenih najkvalitenijima za življenje. Predsjednik je potom na gradskoj tržnici, uz pljesak građana, podijelio 20 certifikata "proizvodi hrvatskog seljaka" u sklopu projekta promicanja ekologije i veće kvalitete življenja.