c S
Dnevne novosti

Skup MMF-a i SB: glavne teme Grčka, ukidanje poticaja i porez na banke

26.04.2010 07:25 WASHINGTON, 24. travnja 2010.Hina Ministri financija i guverneri središnjih banaka 186 država članica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke okupili su se u Washingtonu, na proljetnom zasjedanju tih međunarodnih financijskih institucija, kako bi raspravili aktualna globalna gospodarska pitanja.
Glavne teme rasprave su zahtjev prezadužene Grčke za pomoć MMF-a i zemalja eurozone od 45 milijardi eura, ukidanje poticajnih mjera koje su zemlje uvele tijekom financijske krize, te pitanje uvođenje poreza na banke u korist fondova koji bi služili za zaštitu od budućih kriza. U subotu se održava sastanak Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora (IMFC), upravnog tijela MMF-a, koje treba utvrditi smjernice za politiku Fonda, uključujući i moguće proširenje njegovog mandata te davanje zemljama u razvoju više utjecaja unutar institucije.

Na skupu u Washingtonu sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo koje vode potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, te zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić. Šuker je izjavio da su u razgovorima dužnosnici MMF-a i Svjetske banke izrazili potporu programu mjera za oporavak hrvatskog gospodarstva. Američki ministar financija Timothy Geithner u subotu je pozvao MMF, EU i grčku vladu da djeluju brzo na rješavanju dužničke krize Grčke. Nakon sastanka s grčkim ministrom financija Georgeom Papaconstantinuom, direktorom MMF-a Dominique Strauss-Kahnom i s dužnosnicima EU-a, Geithner je pozvao MMF i zemlje eurozone da sastave paket financijske potpore i temeljitih reformi za Grčku, koja tone pod teretom dugova većih od 300 milijardi eura.

"Ministar Geithner ohrabruje ih da brzo sastave paket snažnih reformi, te bitne i konkretne financijske pomoći", priopćio je nakon sastanka njegov ured. Grčka je u petak zatražila pomoć od 45 milijardi eura, 30 od zemalja eurozone i 15 od MMF-a. Ministri okupljeni na sastanku IMFC-a, kasnije će imati ključnu ulogu u odobravanju uvjeta zajma MMF-a Grčkoj, no prvo moraju primiti preporuke dužnosnika MMF-a i EU-a koji su trenutačno u Grčkoj. U subotnjoj raspravi je nekoliko ministara podržalo odluku grčke vlade da traži pomoć MMF-a, ističući da je sanacija bolja no da Grčka prestane otplaćivati dugove. Direktor MMF-a Strauss-Kahn je izjavio da će MMF "djelovati brzo" kako bi odgovorio na zahtjev Grčke.

Gospodarski i monetarni povjernik EU-a Olli Rehn kazao je da bi paket pomoći Grčkoj EU-a i MMF-a mogao biti dovršen početkom svibnja. Sredstva će biti potrebna kasnije u svibnju, kada Grčkoj dospijeva na naplatu velika tranša kredita. Uoči početka zasjedanja u Washingtonu, ministri financija skupine G-20 najvećih svjetskih gospodarstava, ocijenili je u petak da svijet izlazi iz duboke recesije brže od očekivanja, te da su se poticajne mjere za oporavak gospodarstva isplatile. Istakli su da s oporavkom globalnog gospodarstva članice trebaju razmotriti smanjenje potrošnje na poticaje i vraćanje vrlo niskih kamatnih stopa u normalu. Oni su zatražili od MMF-a da analizira prijedlog uvođenje poreza na velike banke i financijske institucije kako bi se obuzdao rizik i osigurala pričuvna sredstva za buduće financijske krize. Pitanje podcijenjenosti kineske valute juana, koje je također prisutno u raspravama u sjedištima MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, nije spomenuto u priopćenju G-20. Međutim, američki ministar Geithner je kasnije izjavio kako očekuje da Kina reformira svoj valutni režim "jer je to u njezinom interesu".

Europski povjerenik Rehn je kazao kako su "kineski dužnosnici ohrabreni da uskoro primjene fleksibilniju tečajnu stopu" juana. Dok su prije 10 godina skupove MMF-a i Svjetska banke pratili prosvjedi i sukobi s policijom tisuća antiglobalista, sadašnje zasjedanje protiče uz nekoliko manjih prosvjednih akcija, poput anarhističke "Utrke protiv banaka" u duljini od pet kilometara, nogometne i baseball utakmice na Dupont Circleu i okupljanja nekoliko desetaka prosvjednika u obližnjim parkovima Marrow i Meridian Hill.