c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor o odluci o pristupanju promjeni Ustava

28.04.2010 07:38 ZAGREB, 27. travnja 2010.Hina Hrvatski sabor će zasjedanje nastaviti raspravom o predloženoj Odluci o pristupanju promjeni Ustava RH, predlagatelj koje je saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a koja prethodi samoj promjeni Ustava.
Odbor je, na prijedlog HDZ-ove većine, prošloga tjedna Saboru odlučio predložiti da se Ustav izmijeni isključivo u dijelovima koji se odnose na završetak pregovora i ulazak Hrvatske u EU, nezastarjevanje pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva, te uvođenje u Preambulu Ustava svih nacionalnih manjina.

Da se Ustav mijenja u užem okviru od planiranog predložio je HDZ-ov predsjednik Odbora Vladimir Šeks. Takav je prijedlog obrazložio na način da je radna skupina u Saboru usuglasila više od 90 posto rješenja koja su predlagali vlada i oporba, no da se na kraju pokazalo kako nije moguć kompromis oko pitanja glasovanja hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj. Oporba je, pak, takav prijedlog odbacila, a svođenje ustavnih promjena na tzv. "europski dio" ocijenila kao majoriziranje Odbora i pritisak na parlamentarnu manjinu.

Oporbeni zastupnici, naime, ostaju pri stavu da bi tzv. dijaspori trebalo omogućiti glasovanje isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, no HDZ je ustrajao u tumačenju da to pitanje ne treba rješavati Ustavom, već kroz izborno zakonodavstvo. Prema predloženoj Odluci, u Preambulu ustava uvele bi se sve nacionalne manjine u Hrvatskoj (ušli bi i Bošnjaci, Slovenci, Crnogorci, Makedonci, Rusi, Bugari, Poljaci, Romi, Rumunji, Turci, Vlasi i Albanci). Utvrdila bi se nemogućnost zastare kaznenih djela vezanih uz pretvorbu i privatizaciju te ratno profiterstvo, omogućila bi se primjena europskoga uhidbenog naloga, a posebnu poziciju dobila bi Hrvatska narodna banka.

Predlaže se da se kao izvor prava uvede i pravo EU, da se osigura o politici neovisan izbor pravosudnih dužnosnika, a da se državljanima članica EU omogući glasovanje na lokalnim izborima u Hrvatskoj. U Ustav bi se dodala i nova glava, kojom se regulira pravni osnov članstva Hrvatske u EU. Na referendumu o pristupanju EU odlučivala bi, pak, većina onih koji iziđu na referendum.

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav bi, nakon provedene rasprave na plenarnoj sjednici, pred Sabor trebao izaći i s prijedlogom za utvrdivanje nacrta promjene Ustava, a po Šeksovoj prošlotjednoj najavi, zastupnici bi Ustav mogli promijeniti već na idućoj saborskoj sjednici.