c S
Dnevne novosti

Međunarodna radionica o kriminalu vezanom uz intelektualno vlasništvo

29.04.2010 07:30 ZAGREB, 27. travnja 2010.(Hina) Ravnatelj policije Oliver Grbić i šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren otvorili su u Zagrebu dvodnevnu međunarodnu radionicu "Javno zdravstvo i organizirani kriminal" s posebnim naglaskom na kriminal vezan uz prava intelektualnog vlasništva i opasnost po zdravlje i sigurnost od krivotvorene robe, poput farmaceutskih proizvoda, igračaka, auto dijelova, cigareta i ostalih proizvoda.
"Organizirani kriminal ima erozivan učinak na društvo", kazao je Grbić. Istaknuo je da osim "visoke razine usklađenosti s europskim pravom glede zaštite intelektualnog vlasništva, u Hrvatskoj se mora raditi i na podizanju svjesti građana". Veleposlanik Vandoren je u uvodnoj riječi kazao da krivotvorenje i piratstvo operiraju na globalnoj razini te borba protiv tog oblika kriminaliteta također mora biti globalna.

"Međunarodna trgovina krivotvorinama i piratskim proizvodima procijenjena je 2007. na 188 milijardi eura. Taj je iznos veći od pojedinačnih BDP-ova 150 zemalja svijeta, uključujući 24 članice EU-a", upozorio je Vandoren. "Ta je trgovina poprimila goleme razmjere", rekao je i poručio da u suzbijanju trgovine ilegalnom robom moraju blisko surađivati policija, sudstvo, carina, inspektorati, farmaceutske agencije i uredi za intelektualno vlasništvo. "Opasna se roba pojavljuje na tržištu", dodao je Vandoren, posebice ističući krivotvorene lijekove i prehrambene proizvode. Kao zemlju iz koje u EU dolazi najveća količina krivotvorenih i piratskih proizvoda naveo je Kinu.

Prema statistikama europskih carinskih vlasti, broj zaplijenjene robe za koju se sumnja da predstavlja povredu intelektualnog vlasništva u 2008. porastao je za 126 posto, na 178 milijuna artikala. Proizvodi potencijalno opasni po zdravlje europskih potrošača dosegli su brojku od 20 milijuna komada. U Hrvatskoj se najveći broj zapljena krivotvorene robe odnosi na cigarete (37 posto) i obuću (9,12 posto).

Radionica je okupila više od 100 predstavnika relevantnih tijela iz BiH, Kosova, Srbije, Albanije, Crne Gore, Makedonije i Turske te stručnjake iz Velike Britanije, Sjeverne Irske, Danske, Nizozemske i Interpola.