c S
Dnevne novosti

Mimica primio izaslanstvo Odbora za pitanja Europske unije Bundestaga

29.04.2010 07:33 ZAGREB, 28. travnja 2010.(Hina) Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u službeni posjet izaslanstvo Odbora za pitanja Europske unije Bundestaga Savezne Republike Njemačke s kojim je razgovarao o najaktualnijim pitanjima vezanim uz završetak pregovora i članstvo Hrvatske u EU, priopćila je saborska Služba za odnose s javnošću.
Mimica je sa zadovoljstvom konstatirao da dva parlamentarna odbora vrlo dobro surađuju, s čime se suglasio i Gunther Krichbaum, predsjednik Odbora za pitanja EU Bundestaga, izrazivši spremnost Njemačke da pomogne Hrvatskoj i u samoj završnici njenog pristupnog procesa prema EU. Zanimao se za pitanja reguliranja provođenja referenduma o članstvu u Uniji i u vezi s time za donošenje ustavnih promjena, trenutnoj podršci hrvatske javnosti ulasku u EU i drugim pitanjima.

Mimica je rekao da je Hrvatska uspjela uspješno suziti područja na kojima se još trebaju napraviti reformski zahvati. Ostao je još dio političkih kriterija, u koje ulazi suradnja s Haaškim sudom, reforma državne uprave, borba protiv korupcije i reforma pravosuđa. "Dobro je što se parlamentarni konsenzus pretvara u čvrstu političku volju da ove preostale političke kriterije uspješno riješimo", kazao je. Što se tiče referenduma o članstvu u EU-u, Mimica je rekao da na tom pitanju postoji suglasnost vladajuće koalicije i opozicije.

Sadašnja ustavna odredba traži potporu više od 50 posto svih upisanih birača. Kako je sadašnja razina podrške javnosti između 50 i 60 posto, moglo bi se dogoditi da oni koji ne izađu na referendum svojim neizlaskom odluče o referendumu te da on bude neuspješan. Stoga je postignuto suglasje oko prijedloga da referendum bude uspješan ako više od 50 posto izašlih na referendum glasa za članstvo Hrvatske u EU. Krichbaum smatra da je vremenski okvir vrlo važan, jer nakon referenduma slijedi proces ratifikacije Pristupnog ugovora od strane parlamenata članica EU-a. Drži dobrim rješenjem da se broje samo glasovi onih koji su pristupili referendumu, a ne ukupnih birača, stoji u priopćenju.