c S
Dnevne novosti

Njemačka će podupirati Hrvatsku u završnici pristupnih pregovora

30.04.2010 07:33 ZAGREB, 28. travnja 2010.(Hina) Njemačka, posebno zastupnici Bundestaga, snažno će podupirati Hrvatsku u završnoj fazi pregovora za pristupanje Europskoj uniji, izjavio je u Zagrebu predsjednik Odbora za pitanja Europske unije njemačkog parlamenta Gunther Krichbaum, priopćeno je iz Sabora.
Krichbaum se sastao s predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku i voditeljem Hrvatsko-njemačke skupine prijateljstva Franom Matušićem koji je njemačko izaslanstvo upoznao s trenutnim stanjem pristupnih pregovora. Prema priopćenju, Matušić vjeruje da će Hrvatska uspjeti dovršiti pregovore do kraja ove godine i u 2012. postati punopravna članica EU-a te očekuje da će se zbog dobre pripremljenosti i provedenih reformi spremno suočavati s izazovima s kojima se susreću zemlje članice.

Krichbaum je ocijenio da je dinamika razvoja Hrvatske u proteklih dvadeset godina iznimna i najavio da će Njemačka, a posebno Bundestag, snažno podupirati Hrvatsku u završnoj fazi pregovora, dodaje se. Hrvatski i njemački dužnosnici razgovarali su i o odnosima u regiji pri čemu je Matušić rekao da će Hrvatska snažno podupirati zemlje koje su na putu euro-atlantskih integracija i podsjetio da je Hrvatska ustupila prijevode acquis communautaire-a državama regije.

Članovi njemačkog Odbora pozitivno su ocijenili poboljšanje odnosa između Hrvatske i Srbije te se osvrnuli i na situaciju u BiH. Matušić i članovi saborskog Odbora Tonino Picula i Jerko Rošin suglasili su se s njemačkim gostima da je potrebna snažna reforma BiH, ali ona mora prvenstveno poteći od njenih državljana, stoji u priopćenju Hrvatskog sabora.