c S
Dnevne novosti

Sabor zaključio raspravu o pristupanju promjenama Ustava

30.04.2010 07:36 ZAGREB, 28. travnja 2010.(Hina),  Hrvatski sabor završio je raspravu o pristupanju promjenama Ustava, a nastavak poslijepodnevne pojedinačne rasprave i dalje je obilježilo protivljenje vladajuće većine oporbenom stavu da se promjenama Ustava treba urediti i glasovanje hrvatskih državljana izvan RH.
Oporba traži da se u inozemstvu glasuje u veleposlanstvima i konzularnim predstavništvima, a vladajući naglašavaju kako ne mogu prihvatiti "ograničavanje pristupa" i smatraju da oporba "ucjenjuje" zahtijevajući da se to pitanje uredi Ustavom, a ne izbornim zakonom.

"Ne može se prihvatiti pristup da hrvatski državljani mogu sudjelovati u izborima ali će im se ograničiti pristup. Pa to je onda korektnije kazati, idemo dokinuti ovo pravo", kazao je Ivan Bagarić (HDZ). Odgovorio mu je SDP-ov Josip Leko kazavši da je to podmetanje. "Podvala je i podmetanje da SDP-u želi ukinuti pravo glasa hrvatskih državljana u inozemstvu. To je politička podvala", rekao je Leko i dodao da ulazak u EU ne smije biti izlika za manipulaciju vremenom i opsegom izmjena Ustava, a "u skladu s interesima vladajućih".

"Po političkoj moći i volji vladajućih raspravljalo se o promjenama Ustava", kazao je Leko. To je u ime predlagatelja demantirao potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i naglasio da su promjene Ustava interes društva u cjelini. I Neven Mimica (SDP) smatra da se radi o manipulaciji od strane vladajućih koji su, kako je rekao, tendenciozno na današnjem zasjedanju htjeli prikazati da oporbeni zastupnici pokušavaju ukinuti pravo glasa za dijasporu. A riječ je, kako je rekao, o načinu ostvarivanja prava glasa, o definiranju toga načina glasovanja promjenama Ustava. Dodao je da promjene koje predlaže Vlada ne idu dovoljno daleko ni u pogledu izmjena koje se tiču Hrvatskog ulaska u EU.

Potrebno je i na tom području proširiti opseg promjena i tek s njima, kaže, taj bi europski paket zaista bio europski. "Ja jesam za europski paket i cjelovito rješenje svih pitanja koje omogućavaju Hrvatskoj funkcioniranje u EU. Europski paket da, ali ne europska dopisnica kao što je ovaj prijedlog koji je danas na stolu", ustvrdio je. HDZ-ov Boris Kunst kazao je da je šteta što je oporba u "žučljivoj raspravi" ucjenjivala stavom da se pitanje glasovanja treba riješiti Ustavom. "Zašto oporba inzistira i ucjenjuje da se to pitanje mora riješiti Ustavom, a ne zakonom? Pa očito imaju neku svoju izbornu računicu koja je veće od interesa hrvatskih građana", ustvrdio je i poručio oporbi da se "mani ćorava posla".

"Ako vam je cilj da Hrvatska čeka svoj ulazak u EU zajedno se nekim drugim bivšim republikama ex Jugoslavije, budite otvoreni pa onda to i recite", kazao je Kunst. Dodao je da bi svima moralo biti jasno da svako odgađanje promjene Ustava zaustavlja daljni proces pregovora o ulasku u EU jer se ne bi mogli na vrijeme donijeti zakoni vezani uz eu-paket. Ministar pravosuđa Ivan Šimonović u završnom je obraćanju pozvao zastupnike da što prije postignu sporazum o pristupanju promjenama Ustava jer bi se time, naglasio je, ojačala pozicija Vlade u pristupnim pregovorima. Na taj ćemo način Europskoj uniji poslati poruku o zrelosti Hrvatske, kazao je Šimonović.

U tijeku je rasprava o prijedlogu zakona o potvrđivanju Međunarodne konvencije o nadzoru i upravljanju brodskim balastnim vodama i talozima iz 2004.