c S
Dnevne novosti

Sabor o poticajima u poljoprivredi

30.04.2010 07:30 ZAGREB, 29. travnja 2010. (Hina), Hrvatski sabor u četvrtak poslijepodne  raspravio je izmjene Zakona o poticajima u poljoprivredi kojima se primitak iznad kojega poljoprivredna gospodarstva ulaze u sustav poreza na dohodak s 12 tisuća kuna povećava na 24 tisuće kuna.
Predložene izmjene poduprli su klubovi vladajuće koalicije, a Krešo Filipović (HDZ) rekao je kako vjeruje da će one malim poljoprivrednim gospodarstvima pomoći da prevladaju krizu. To misli i Zdravko Kelić (HSS). "Između 12 i 24 tisuće kuna je nekoliko desetaka tisuća obiteljskih gospodarstava", rekao je Kelić.

Dragica Zgrebec (SDP) rekla je da se predložene izmjene donose isključivo pod pritiskom, nakon posljednjih prosvjeda seljaka. "Nije dobro kada se pod pritiskom daju obećanja", upozorila je Zgrebec, ističući nužnost reforme poljoprivrede. Vladi je, pak, poručila da bi u većoj mjeri trebala izlaziti ususret poljoprivrednim zadrugama.

Klubovi su poduprli prijedlog ratifikacije sporazuma s BiH, koji bi trebao omogućiti da osobe koje su pravomoćno osuđene u jednoj državi kaznu izdržavaju u drugoj. Riječ je o dopuni prije potpisanog sporazuma po kojoj za izdržavanje zatvorske kazne u drugoj državi više neće biti potreban pristanak osuđenika. Ingrid Antičević-Marinović (SDP) upozorila je, međutim, da onima protiv kojih se vodi postupak država mora uskratiti napuštanje zemlje, što, ustvrdila je, nikada nije učinjeno.

Podsjetila je i na slučajeve u kojima su osobe iz kriminalističkog miljea dobile hrvatsko državljanstvo iako u Hrvatskoj nisu rođene niti su u njoj živjele, a u njoj nemaju ni robinu. "Kada će nam se objasniti kako su dobili državljanstvo oni kojima se sada sudi u Beogradu?" upitala je SDP-ova zastupnica. Sabor će sutra glasovati o raspravljenim točkama i zaključiti sjednicu.