c S
Dnevne novosti

Vijeće za suzbijanje korupcije s njemačkim parlamentarcima

01.05.2010 07:01 ZAGREB, 29. travnja 2010.(Hina) Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije u Hrvatskome saboru Željko Jovanović primio je izaslanstvo njemačkog Bundestaga na čelu s Guntherom Krichbaumom, predsjednikom Odbora za pitanja Europske unije koji je istaknuo da Bundestag podupire što brži ulazak Hrvatske u EU, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.
Krichbaum je ocijenio da je napredak u Hrvatskoj očit i da su pokrenute potrebne reforme, ali je najvažnije da se pokrenuti postupci privedu kraju, spomenuvši pri tome negativna iskustva koja je EU imala s Bugarskom i Rumunjskom. Prema priopćenju, Jovanović se osvrnuo na primjedbe Europske komisije da ne vodimo aktivnu borbu protiv korupcije na visokom političkom nivou rekavši da su pokrenuti postupci i protiv više visoko rangiranih dužnosnika i jednog bivšeg ministra.

Član Vijeća Dragutin Lesar upozorio je da je potrebno učiniti više u zaštiti "zviždača", jer oni koji na korupciju ukazuju nisu dovoljno zaštićeni. Kao poseban problem istaknuo jeuvezenu korupciju, spomenuvši pritom slučajeve korupcije vezane uz Hypo banku i Daimler. Krichbaum se složio da korupcija ne poznaje granica, niti da je Njemačka na nju imuna, te je stoga apsolutno neprihvatljiva, stoji u priopćenju.

Njemačke parlamentarce zanimalo je kako se u Hrvatskoj otkriva korupcija, na što mu je predstavnica medija u Vijeću Smilja Škugor-Hrnčević rekla da mediji značajno doprinose njezinu otkrivanju. Dodala je da je prvenstveno potrebno promijeniti naš "mentalni sklop", jer je korupcija zajednički problem svih hrvatskih državljana te svi trebaju aktivno djelovati u njezinom suzbijanju, navodi se u saborskom priopćenju.