c S
Dnevne novosti

Odbor za rad i socijalno partnerstvo podržao program gospodarskog oporavka

01.05.2010 07:04 ZAGREB, 29. travnja 2010.(Hina) Odbor za rad i socijalno partnerstvo podržao je Vladin program gospodarskog oporavka s ciljem poticanja likvidnosti i zaustavljanja prekomjernih troškova države, te olakšanja stranim ulaganjima.
Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač rekao je kako je u sklopu programa gospodarskog oporavka donesen "izdašni" set mjera.

Među kratkoročnim mjerama su one koje se tiču revizija sustava mirovina stečenih pod posebnim uvjetima i njihovo smanjivanje te priprema za ukidanje pojedinih kategorija, postupno usklađivanje zakonske dobi za odlazak u prijevremenu i starosnu mirovinu, postupni porast doprinosa za drugi stup, priznavanje izdvajanja poslodavaca u treći stup, te smanjenje naknada za upravljanje u drugom stupu.

Srednjoročna je mjera, kako je rekao, cjelovito usklađivanje sustava mirovinskog osiguranja. U sustavu mirovinskog osiguranja je 14 kategorija koje mirovinu ostvaruju prema posebnim propisima ili po povoljnijim uvjetima. Po podacima HZMO-a ukupno je 181.224 korisnika mirovina koji su pravo ostvarili prema povoljnijim uvjetima. Uz 505 saborskih zastupnika s prosječnom mirovinom od 9.321 kunu, tu je i 167 redovitih članova HAZU-a s mirovinom 8.292 kune, 67.714 hrvatskih branitelja s 5.637 kuna, 41.679 sudionika NOR-a s 2.689 kuna i brojni drugi. Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Krešimir Rožman ustvrdio je kako revizija sustava mirovina stečenih pod posebnim uvjetima traži angažiranje više resora s obzirom da nisu svi posebni propisi u resoru Ministarstva gospodarstva. Stoga će Ministarstvo gospodarstva koordinirati međuresornu skupinu koja će razraditi i objediniti sve prijedloge za izmjenu propisa.

Govoreći o oporezivanju dohodaka, državni tajnik u Ministarstvu financija Ivica Mladineo rekao je kako to ministarstvo radi analize s raznim promjenama koje se predviđaju, a potom će se izvršiti konzultacije i izići s konkretnim prijedlozima. SDP-ovac Davorko Vidović pozitivnim je ocijenio što se konačno počelo razmišljati o mjerama koje je trebalo poduzeti još odavno, no zapitao se tko će snositi političku odgovornost jer se s njima čekalo sedam godina. Također je poručio kako neki ostvaruju enormne prihode od temeljne kapitalne dobiti, a ne plaćaju niti lipe poreza.

Sindikalac Krešimir Sever ustvrdio je kako će sindikati dati konačnu ocjenu mjera kada se one budu konkretizirale. Iznio je i podatak prema kojem je 1990. bio jedan umirovljenik na tri osiguranika, a sada na jednog umirovljenika otpada 1,27 osiguranika. "Stanje je katastrofalno, a mi ćemo još penalizirati one koji idu u prijevremenu mirovinu", ustvrdio je Sever.

SDP-ovka Gordana Sobol ustvrdila je kako je propalo gotovo sve što je Vlada poduzimala od srpnja prošle godine, od otvaranja novih radnih mjesta, prodaje stanova, te rješavanje pitanja nezaposlenosti.