c S
Dnevne novosti

Vlada predložila oslobađanje najtežih invalida plaćanja cestarine

01.05.2010 07:04 ZAGREB, 29. travnja 2010.(Hina) Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice uputila Hrvatskom saboru amandmane na izmjene Zakona o javnim cestama kojim se, među ostalim, predlaže da osobe s tjelesnim oštećenjem i nesposobnošću 80 ili više postotaka te hrvatski ratni vojni invalidi sa 100 posto tjelesnog oštećenja i nadalje zadrže pravo na oslobađanje plaćanja cestarine za uporabu autoceste i objekata s naplatom.
Zbog izmjene i drukčijeg nomotehničkog uređenja članka 1. konačnog prijedloga, predlaže se dosljedno i sadržajno i nomotehničko uređenje ostalih odredbi sadržanih u prijedlogu zakona, izvijestio je vladin Ureda za odnose s javnošću.

Vlada je donijela odluku o osnivanju povjerenstva za vrjednovanje darova bivših predsjednika Republike Hrvatske i bivših predsjednika vlada Republike Hrvatske, te odabir njihovog smještaja unutar muzejskog sastava Republike Hrvatske. Zadaća povjerenstva je da stručnim pristupom pripremi i Vladi RH predloži utemeljenu osnovu za donošenje odluke o trajnom smještaju darova koji imaju vrijednost kulturno-povijesne, likovne, dokumentarne i arhivske građe, u jednom ili u nekoliko specijaliziranih muzeja i galerija unutar muzejskog sastava RH. O tome će povjerenstvo prethodno pribaviti očitovanje Hrvatskog muzejskog vijeća te Koordinacije sustava muzeja u RH.

Vlada je donijela Odluku o koncesiji za posebnu upotrebu pomorskog dobra u svrhu izgradnje objekata za veterinarski i fitopatološki centar s pratećim prometnim površinama i internom pristupnom prometnicom u luci Ploče. Kako luka Ploče nije mogla preuzeti obvezu da će na vrijeme, do 30. lipnja 2010., izgraditi navedene objekte zbog nedostatka financijskih sredstava, Ministarstvo financija preuzelo je obvezu ishođenja svih dozvola te financiranje izgradnje potrebne infrastrukture za pripremu uvođenja izvođača za izgradnju navedenih objekata po provedenom natječaju od strane Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata koje financira Europska komisija. Ministarstvo financija je ishodilo lokacijsku dozvolu, te je predalo zahtjev za ishođenje građevinske dozvole. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zatražilo je od Ministarstva financija dokaze o pravu gradnje na pomorskom dobru, odnosno donošenje Odluke o koncesiji za posebnu upotrebu pomorskog dobra kao dokaz prava gradnje.

Sukladno odredbi članka 114. Zakona o zračnom prometu, a s ciljem poduzimanja preventivnih mjera, učinkovitog djelovanja i otklanjanja posljedica uzrokovanih nezakonitim ometanjima civilnog zračnog prometa, Vlada je donijela Odluku o osnivanju nacionalnog povjerenstva za zaštitu civilnog zračnog prometa te o visini naknade za sudjelovanje u radu povjerenstva.

Na sjednici je prihvaćeno i Izvješće o radu zastupnice Vlade RH pred Europskim sudom za ljudska prava za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2009. Izvješće daje pregled aktivnosti zastupnice, statistiku predmeta, osvrt na najvažnije donesene presude i Odluke suda u tom razdoblju, te posljedice koje iste proizvode na nacionalnoj razini. Izvješće sadrži i stanje organizacijskog ustroja jedinice koja pruža stručno-tehničku potporu zastupnici u obavljanju poslova zastupanja i izvršenja Suda u Hrvatskoj.

Prihvaćeno je Izvješće o radu Ureda za zakonodavstvo Vlade RH na uspostavi i razvoju sustava procjene učinka propisa u razdoblju od studenog 2009. do travnja 2010. te Nacrt strategije za procjenu učinka propisa s Akcijskim planom za 2010. Dana je suglasnost Hrvatskom hokejskom savezu za održavanje Prvenstva Europe u hokeju na travi za kadete i kadetkinje koje će se održati u Zagrebu, od 12. do 17. srpnja 2010.

Također je dana suglasnost Hrvatskom rock'n'roll savezu za održavanje Svjetskog juniorskog kupa i Europskog kupa seniora B u akrobatskom rock'n'rollu, koji će se održati u Sv. Martinu na Muri, 15. svibnja 2010., stoji, uz ostalo, u priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice hrvatske vlade.