c S
Dnevne novosti

15. obljetnica akcije "Bljesak"

01.05.2010 07:06 ZAGREB, 30. travnja 2010.(Hina) U Okučanima se obilježava 15. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Bljesak" kojom je oslobođena zapadna Slavonija, a počast hrvatskim braniteljima poginulima u akciji odat će najviši državni dužnosnici.
Vojno-redarstvena akcija "Bljesak", u kojoj je sudjelovalo oko 16 tisuća hrvatskih vojnika i policajaca, počela je 1. svibnja 1995. u 5,30 sati, a samo u nešto više od 30 sati oslobođena je zapadna Slavonija nakon čega je počeo proces povratka hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica Hrvatske.

U akciji su poginula 42 branitelja, 162 su ranjena, a hrvatske su snage oslobodile 800 četvornih kilometara i uspostavile nadzor nad auto-cestom Zagreb-Lipovac te nad željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Državna izaslanstva, izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Brodsko-posavske županije i općine Okučani te obitelji poginulih položit će vijence i zapaliti svijeće ispred Središnjeg križa u okučanskom Spomen parku hrvatskim vitezovima.

Samo obilježavanje akcije "Bljesak" počinje tradicionalnom budnicom u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH ulicama Okučana u 8 sati. Nakon odavanja počasti u Spomen parku hrvatskim vitezovima, u 10 sati počinje središnja svečanost na stadionu NK Psunj. Sveta misa zadušnica bit će služena u crkvi Sv. Vida u 11,15 sati, a nakon toga dužnosnici i građani obići će Taktičko-tehnički zbor i info štandove MORH-a.