c S
Dnevne novosti

Poreč: Dodijeljene medalje proizvodima na Vinistri 2010.

03.05.2010 07:31 POREČ, 1. svibnja 2010.(Hina) Organizatori 17. Vinistre dodijelili su zlatne i srebrne medalje proizvođačima vina, maslinovih ulja i rakija nagrađenima na natjecanju, održanom u sklopu izložbe Vinistra u Poreču, izvijestili su iz agencije za odnose s javnošću "alPheRa".
Ukupno je u kategoriji vina uručeno 36 zlatnih i 64 srebrnih medalja. U kategoriji maslinovih ulja dodijeljeno je 19 zlatnih, 27 srebrnih i 14 brončanih medalja. Za kategoriju rakija, najboljima je uručeno 6 zlatnih, 13 srebrnih i 4 brončane medalje. Posebna priznanja u kategoriji vina dodijeljena su malvaziji MaDeBaKo 2009., zajedničkom vinskom projektu istarskih proizvođača Ivice Matoševića, Giancarla Kozlovića i Morena Degrassija (u kategoriji svježih malvazija), malvaziji Brune Trapana Uroboros 2008. (u kategoriji zrelih malvazija), teranu Teran 2 2009. Silvana Legovića (u kategoriji svježih terana) te teranu Teran Barrique 2006. Franca Armana (u kategoriji zrelih terana).

Na natjecanje su se mogli prijaviti svi proizvođači grožđa, vina i specijalnih vina s područja Istre i Primorsko- goranske županije, te svi proizvođači (iz zemlje i svijeta) koji proizvode malvaziju istarsku, teran i refošk. Vinsku komisiju predvodio je Mario Staver. "Na prvoj Vinistri imali smo 140 uzoraka koje bi, iz današnjeg aspekta, mogli ocijeniti kao skromna vina. Oko 2000. godine stvari su krenule ubrzanim tempom i posljednjih pet-šest godina smo zabilježili ubrzan razvoj vinogradarstva. Danas možemo istaknuti da, u odnosu na početke, imamo jednu potpuno drugu dimenziju vina i drugu filozofiju, od proizvođača, do potrošača," rekao je Staver.

Vina je ocjenjivala komisija od 39 ocjenjvača, maslinova ulja 18, a rakije 13 ocjenjivača. Nagrađene proizvode moguće je degustirati na Vinistri. Izložba Vinistra otvorena je u četvrtak, 29. travnja, u porečkoj sportskoj dvorani Žatika, u organizacije udruge vinara i vinogradara Istre. Tijekom trajanja izložbe, koja završava sutra, 2. svibnja, predstavljaju se 130 izlagača s ukupno 644 uzorka vina, maslinovog ulja, rakija, kao i vinarskom opremom, navodi Karmen Radetikio iz agencije "alPheRa".