c S
Dnevne novosti

New York: Počela UN-ova konferencija o reviziji NPT-a

04.05.2010 07:26 NEW YORK (UN), 3. svibnja 2010.Hina Izaslanstva 189 zemalja okupila su se u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku na početku jednomjesečne konferencije o reviziji Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT).
"Napori koje poduzimamo od ogromne su važnosti za ljudsku vrstu. Ljudi u svijetu očekuju i traže od nas da ih zaštitimo od opasnosti nuklearnog oružja", rekao je na otvaranju konferencije glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. NPT je međunarodni sporazum čiji je cilj spriječiti širenje nuklearnog oružja i tehnologije za njegovu proizvodnju, promicati suradnju u mirnodopskoj uporabi nuklearne energije, te promicati nuklearno razoružanje.

"NPT je jedan od najvažnijih multilateralnih sporazuma u povijesti i okosnica je režima neširenja nuklearnog oružja. Svijet od ove konferencije očekuje više napretka, veće razoružanje i tranparentnost", rekao je Ban Ki-moon. Ban je pozvao Iran, čiji predsjednik Mahmud Ahmadinedžad sudjeluje na konferenciji, da "prihvati ponudu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za zamjenu obogaćenog uranija i razjasni sve nedoumice oko svog nuklearnog programa". Također je pozvao Iran na "poštivanje relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN i punu suradnju s IAEA". Među prvim govornicima na konferenciji bit će i američka državna tajnica Hillary Clinton, a govor Ahmadinedžada najavljen je za oko 13 sati, po lokalnom vremenu.

Konferencije o reviziji NPT-a održavaju se svakih pet godina otkako je sporazum stupio na snagu 1970. Od sadašnje konferencije, koja se održava od 3. do 28. svibnja pod predsjedanjem filipinskog veleposlanika Librana Cabactulana, očekuje se da će razmotriti niz ključnih pitanja vezanih uz NPT, kao što je univerzalnost sporazuma, nuklearno razoružanje, neširenje nuklearnog oružja i tehnologije, mjere za unapređenje miroljubive uporabe nuklearne energije, regionalno razoružanje i neširenje nuklearnog oružja, mjere za povlačenje iz Sporazuma, te načine za promicanje angažmana civilnog društva u jačanju odredbi NPT-a i obrazovanju o nuklearnom razoružanju.