c S
Dnevne novosti

Kosor: navijačko divljanje više nećemo tolerirati

05.05.2010 07:21 ZAGREB, 3. svibnja 2010.(Hina) Predsjednica vlade Jadranka Kosor posjetila je Ministarstvo pravosuđa gdje se upoznala s provedbom programa gospodarskog oporavka vezanog uz resor pravosuđa, ali i odakle je poručila da njezina vlada više neće tolerirati navijačke izgrede poput onog subotnjeg na maksimirskom stadionu.
"Ovo više nećemo tolerirati, stvari se moraju radikalno i drastično promjeniti", izjavila predsjednica Vlade, te najavila skore izmjene Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, kojima će se, istaknula je, drastično postrožiti kazne za izgrednike.

"Onima koji divljaju moja je poruka da će ih zateći drastične kazne", naglasila je Kosor, najavivši skori susret s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom te ravnateljem policije Oliverom Grbićem. "Ići ćemo u radikalne i drastične promjene", dodala je, ističući da je osnovni cilj novih mjera zaštititi ljudska prava onih koji dolaze na utakmice. "Zanimaju me ljudska prava ozlijeđenog policajca, njegove obitelji, ljudi na stadionu. Vidjeli ste oca koji je spašavao svoje dijete, pa jedan udarac sjedalice u glavu mogao je imati nesagledive posljedice", kazala je.

U skladu s najavom da će svaki tjedan obići po jedno ministarstvo i upoznati se s provedbom vladina programa gospodarskog oporavka, premijerka je danas posjetila Ministarstvo pravosuđa. "Taj ćemo program provesti samo ako svi do posljednjeg daha daju svoj doprinos", poručila je, najavivši, kao jednu od prvih pravosudnih mjera iz tog programa, izmjene Zakona o stečaju, koje će, kazala je, vrlo brzo biti donesene i stupiti na snagu. Ovoga bi se tjedna, najavila je Kosor, oko izrade tog zakonskog prijedloga trebali okupiti svi nadležni ministri kako bi napravili protokol, a sve u cilju doprinosa gospodarstvenicima "koji upiru prstom u neprovođenje ili sporu provedbu tog zakona".

S ministrom Ivanom Šimonovićem i njegovim suradnicima razgovarala je i o mjerama za rasterećenje zagrebačkog Općinskog suda, na način da bi se dio predmeta delegirao na susjedne sudove, kao i o mjerama vezanima uz trgovačko sudovanje, poput sprječavanja "obijesnog parničenja". Tema razgovora, dodala je Kosor, bilo je i pregovaračko poglavlje 23. pravosuđe i temeljna prava, izrazivši uvjerenje da će ono "relativno brzo" biti i otvoreno, a svoj optimizam u tom smislu temelji, kazala je, na činjenici da je Hrvatska pregovaračko stajalište za to poglavlje dostavila isti dan kada je dobila poziv.

"To svjedoči da smo se dobro pripremili", istaknula je. Ministar Šimonović premijerki je zahvalio na posjeti, naglasivši da svako ministarstvo, pa i u provedbi mjera gospodarskog oporavka, treba nastupati kao tim "koji će igrati u europskoj ligi".