c S
Dnevne novosti

Adlešič: Vlada će ispuniti zahtjev vatrogasaca glede radnog vremena

05.05.2010 07:24 VUKOVAR, 4. svibnja 2010.Hina Vlada će ispuniti zahtjev vatrogasaca da im se sadašnje osmosatno radno vrijeme promijeni u prihvatljivije radno vrijeme, najavila je u Vukovaru potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič sudjelujući na svečanoj sjednici Hrvatske vatrogasne zajednice u povodu Dana sv. Florijana, zaštitinika vatrogasaca.
Đurđa Adlešić pohvalila je hrvatske vatrogasce i poručila kako će se, bez obzira na gospodarsku i financijsku krizu, za potrebe vatrogasaca uvijek naći novca. "Svjesni smo da požar nema radno vrijeme i zato smo spremni već na sjednici vlade idućega tjedna ispraviti propust glede radnog vremena", rekla je, dodajući kako nisu istinite tvrdnje koje se mogu ponekad čuti da se vlada vatrogasaca sjeti samo u vrijeme požara.

Po riječima predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanadera, tradicija je europskih vatrogasaca radno vrijeme "12-24-12-48", i takvo radno vrijeme traže i hrvatski vatrogasci, te s tim u skladu traže i promjenu Zakona o radu. Na svečanoj sjednici Sanader je također rekao kako ne prihvaća i ne dopušta da se na vatrogasce čini pritisak i ukine broj 93, a svi pozivi za njihove intervencije preusmjere na 112. Objasnio je kako građani znaju da će im se kada nazovu 93 javiti stručni vatrogasac, a ne osoba koja će samo preusmjeriti njihov poziv.

Također je istaknuo kako vatrogasci ne odustaju ni od zahtjeva za financiranjem svih jedinica lokalne samouprave, ali su, zbog teškoga gospodarskog stanja, do daljnjega spremni staviti taj zahtjev "u stranu". "Jedinstvena vatrogasna organizacija je nešto od čega ne odustajemo. Tražimo da glavni vatrogasni zapovjednik bude u vatrogasnoj zajednici", istaknuo je, dodajući kako je u sustavu hrvatskoga vatrogastva 2.400 profesionalnih i 58.000 dobrovoljnih vatrogasaca.

Đurđa Adlešič i Ante Sanader zaslužnijim vatrogascima i vatrogasnim postrojbama na svečanosti su uručili nagrade i priznanja. Zlatnu plaketu za najbolji pothvat u vatrogastvu 2009. godine primio je Zlatko Uvanović iz Javne vatrogasne postrojbe grada Osijeka za iskazanu hrabrost i požrtvovanost pri gašenju požara u osječkoj robnoj kući "Doma". Srebrna plaketa pripala je vatrogasnim društvima iz Splitsko-dalmatinske županije za intervenciju pri iskakanju nagibnog vlaka u blizini Rudina, a brončana plaketa dodijeljena je Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Rijeke za intervenciju kad je cisterna s opasnim tvarima na cesti Križišće-Hreljin završila u provaliji. Dodijeljene su i plakete i povelje s likom Đure Deželića i Mirka Kolarića.

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon svečane sjednice Đurđa Adlešič je rekla kako će se do kraja svibnja znati jesmo li uspješno pregovarali i je li Hrvatska dobila regionalno vatrogasno središte. "Iskreno se nadam da jesmo. Mislim da smo odradili sve što smo mogli. To bi bilo jedno veliko priznanje za naše vatrogasce", ocijenila je.