c S
Dnevne novosti

Fuele razgovarao s Brammertzom

05.05.2010 07:26 BRUXELLES, 4. svibnja 2010.Hina Glavni haški tužitelj Serge Brammertz razgovarao je u Bruxellesu s povjerenikom za proširenjem Štefanom Fuelom u sklopu redovitih konzultacija s EU-om o suradnji zemalja kandidata i potencijalnih kandidata s Haškim sudom.
"Riječ je o redovitoj razmjeni mišljenja s glavnim tužiteljem o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Haškim sudom", rekla je Hini Fuelova glasnogovornica Angela Filote, odbivši reći bilo što o sadržaju razgovora. Ni povjerenik Fuele ni tužitelj Brammertz nisu bili dostupni novinarima za izjave. Brammertz je prošli tjedan za posjeta Bosni i Hercegovini najavio da će ocjenu o suradnji Hrvatske moći dati zadnji tjedan u svibnju kada planira posjetiti Zagreb.

Brammertz je tada rekao kako i dalje očekuje da Hrvatska haaškom tužiteljstvu dostavi traženu vojnu dokumentaciju i da se o traženim topničkim dnevnicima i dalje "intenzivno razgovara". Zbog neriješenog pitanja topničkih dnevnika, nekoliko zemalja članica EU-a na dulje je vrijeme zaustavilo u Vijeću EU-a postupak za otvaranje pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, iako je Komisija još je prije godinu i pol ocijenila da Hrvatska ispunjava mjerila za otvaranje pregovora u tom poglavlju. Međutim, neke su zemlje članice odlučile blokirati to poglavlje nakon što je glavni haški tužitelj Serge Brammertz izrazio nezadovoljstvo zbog hrvatske suradnje glede pristupa vojnim dokumentima, odnosno topničkim dnevnicima iz Oluje.

Postupak je odmrznut sredinom veljače kada je Nizozemska uklonila rezerve u pogledu otvaranja poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima nakon čega je Hrvatskoj upućen poziv da dostavi svoje pregovaračko stajalište za to poglavlje, što je ona odmah i učinila. Nakon toga je Europska komisija počela rad na izradi nacrta zajedničkog pregovaračkog stajališta EU-a, koji bi trebala predati Vijeću EU-a tijekom ovoga mjeseca. Zemlje članice, odnosno Vijeće EU-a, nakon toga otvaraju raspravu i na kraju moraju jednoglasno usvojiti zajedničkog pregovaračko stajalište, koje je uvjet za otvaranje pregovora za svako pregovaračkog poglavlje.

U poglavlju Pravosuđe i temeljna prava od ključne će važnosti biti Brammertzova ocjena o hrvatskoj suradnji s haškim tužiteljstvom. U zajedničkom pregovaračkom stajalištu EU definira mjerila za zatvaranje pregovora u pregovaračkim poglavljima. Neslužbeno se doznaje da bi u poglavju 23 moglo biti desetak mjerila za zatvaranje, među kojima je puna suradnja s Haškim sudom i učinkovita borba protiv korupcije, što uključuje i sudske epiloge u otvorenim slučajevima u protukorupcijskoj kampanji.

O poglavlju Pravosuđe i temeljna prava u srijedu će u Bruxellesu razgovarati i hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović. On će se sastati s povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding i izvjestiteljem Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesom Swobodom. Šimonović, koji je upravo imenovan pomoćnikom glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, u utorak je izjavio da bi prije napuštanja ministarske i preuzimanja nove dužnosti u UN-u želio završiti posao oko otvaranja poglavlja 23, Pravosuđe i temeljna prava.

Glasnogovornik u sjedištu UN-ova ureda za ljudska prava u Ženevi Rupert Colville izjavio je u utorak da Šimonović na čelo ureda za ljudska prava u New Yorku stiže početkom lipnja, što bi onda moglo značiti da će Hrvatska otvoriti poglavlje 23 na pristupnoj konferenciji na ministarskoj razini u lipnju.