c S
Dnevne novosti

Sabor: Povjerenstvo za Inu počelo s radom

06.05.2010 07:31 ZAGREB, 4. svibnja 2010.Hina Saborsko Istražno povjerenstvo za privatizaciju Ine održalo je svoju prvu sjednicu i odlučilo od Ine, Vlade, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga i Fonda hrvatskih branitelja zatražiti dokumentaciju vezanu uz tijek privatizacije te tvrtke od 2002., kao i svoje ugovore kojima je Ina eventualno prodavala svoje dionice ili stjecala udjele u drugim društvima.
Od Vlade Povjerenstvo traži sve dokumente vezane uz prvu prodaju 25 posto plus jedne dionice Ine, odnosno sve odluke i preslike svih ponuda. Tražit će se i Dioničarski ugovor i njegova prva izmjena, kao i Ugovor o izdvajanju plinskog poslovanja i njegova izmjena. Vlada Povjerenstvu treba dostaviti i dokumentaciju vezanu uz prijenos 7 posto dionica u Fond branitelja, 7 posto dionica zaposlenicima te dokumente vezane uz izlistanje dionica Ine na burzama u Zagrebu i Londonu, kao i inicijalnu javnu ponudu Ininih dionica. Traže se i zapisnici sa sjednica svih povjerenstava koja su od 2002. radila na privatizaciji Ine, izmjenama Dioničarskog ugovora te Ugovora o plinskom poslovanju.

Od Ine Povjerenstvo traži planove poslovanja, zapisnike sa svih sjednica Uprave i Nadzornog odbora od 2002. te izmjene internih akata o poslovanju Ine od ulaska MOL-a. Fond hrvatskih branitelja Povjerenstvu je dužan dostaviti Odluku o prodaji dionica Ine MOL-u, a HANFA svu dokumentaciju o privatizaciji Ine koju posjeduje. Na prijedlog Gorana Marića (HDZ), Vlada je zadužena dostaviti sve svoje odluke o Ini od 2002., a Ina preslik svih ugovora kojima je eventualno prodavala svoje ili kupovala tuđe dionice, ugovore o kupnji i prodaji nekretnina te o danim i primljenim zajmovima .

Prihvaćen je i prijedlog Zlatka Koračevića (HNS) da se Povjerenstvu dostave i sve odluke Sabora vezane uz Inu, a iz kojih bi se, objašnjava, trebalo vidjeti i je li vlada ispunila sve svoje obveze prema parlamentu, kad je riječ o privatizaciji Ine. Tražene dokumente tijela su dužna dostaviti u roku od osam dana. Nesuglasica je bilo oko toga kako bi trebao izgledati Poslovnik Povjerenstva, a većina članova na kraju je prihvatila da predsjednica tog tijela Dragica Zgrebec (SDP) sjednicu može sazvati samo u dogovoru s potpredsjednikom Povjerenstva Borisom Kunstom (HDZ) i tajnikom Josipom Salapićem (HDZ).

Takvom se rješenju usprotivila oporba, tumačeći da se njime iskrivljava duh Zakona o istražnim povjerenstvima, kojim je utvrđeno da predsjednik takvog tijela mora biti iz oporbe. "To nije u skladu s duhom zakona, po kojem povjerenstvo vodi oporba, a ovako će ga voditi vladajući", rekao je Gordan Maras (SDP), upozorivši da Povjerenstvo nikad neće biti u prilici javno glasovati o stavljanju neke točke na dnevni red, ako mu to ne dopusti HDZ. HDZ-ovci su, međutim, uzvratili da bi u protivnom Povjerenstvo vodio isključivo SDP, a da oni ne bi imali priliku na dnevni red "ugurati" vlastite točke.

Okolnosti svih faza privatizacije Ine i sklapanja s tim vezanih ugovora Povjerenstvo bi trebalo utvrditi u iduća tri mjeseca i o tome izvijestiti Sabor, sukladno zakonu. Povjerenstvo bi se ponovno trebalo sastati krajem mjeseca.