c S
Dnevne novosti

Merkel o Grčkoj: riječ je o budućnosti Europe

06.05.2010 07:30 BERLIN, 5. svibnja 2010.(Hina) Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je u Bundestagu primitak Grčke u eurozonu 2000. ali je istodobno opravdala kreditna jamstva za tu zemlju navodeći da je riječ o sudbonosnim pitanjima za cijelu Europsku uniju.
"Riječ je o, ni manje ni više, budućnosti Europe a time i budućnosti Njemačke u Europi", rekla je Merkel tijekom obraćanja Bundestagu u ime vlade u svezi s kreditnim jamstvima Grčkoj. Ona je apelirala na predstavnike svih parlamentarnih stranaka kako bi podržali vladin paket mjera pomoći Grčkoj u iznosu od 22,4 milijardi eura.

"Europa je na prekretnici. Pogledi su ovih dana uprti u Berlin jer bez njemačke podrške ne bi bilo gospodarski smislenog rješenja grčke krize", rekla je Merkel. Opravdala je oklijevanje njemačke vlade glede odluke o pružanju pomoći Grčkoj. "Dobar Europljanin nije po svaku cijenu onaj koji pomaže brzo nego onaj koji pomaže da zemlje u eurozoni ne pretrpe štetu", zaljučila je njemačka kancelarka.

Koalicijski partner kancelarkine Kršćansko demokratske unije CDU i CSU, Liberalno demokratska stranka (FDP) najavila je da će glasovati za paket mjera. Predstavnici oporbenih stranaka, Socijaldemokratske stranke Njemačke, Zelenih i stranka Ljevice oštro su kritizirali saveznu vladu zbog neodlučnosti glede pomoći Grckoj. Predstavnik Zelenih Juergen Trittin ukazao je na to da Njemačka i sama snosi dio krivnje za teško financijsko stanje u Grčkoj.

"Rekordni gubici Grčke mogu se očitati i u rekordnom trgovinskom deficitu Grčke naspram Njemačke", reko je Trittin. "Dugo niste činili ništa i sad odjednom u roku od nekoliko dana odlučili ste pomoći s 22 milijarde eura", rekao je predsjednik zastupničkog kluba Ljevice, Gregor Gysi. Ta je stranka najavila da neće u Bundestagu podržati zakon o pomoći Grčkoj, dok je najveća oporbena stranka, SPD, najavila da još nije donijela odluku o tome. Kršćansko-liberalna koalicija raspolaže s dovoljno glasova u Bundestagu kako bi zakon bio prihvaćen.Glasovanje o zakonu za pružanje pomoći Grčkoj na dnevnom redu je u petak.